Video

Honderden euro’s boete voor hardleerse straatprediker Arnol Kox als hij duiven blijft voeren

14 januari 2016 om 16:03 • Aangepast 21 november 2020 om 13:25
nl
Straatprediker Arnol Kox moet 550 euro boete betalen voor het voeren van duiven in de binnenstad van Eindhoven. Maar alleen als hij nog een keer wordt betrapt op het strooien van brood aan de vogels. Dat bepaalde de politierechter donderdag.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

Want hij kan het niet laten. Duiven voeren in het centrum van Eindhoven. Hij is er al vaak op aangesproken door agenten. Er werden zelfs boetes uitgedeeld. Voor twaalf gevallen van 'achterlaten van afval in de openbare ruimte' moest Kox donderdag voor de politierechter komen. Voor elf werd hij veroordeeld.
Oogluikend toegestaanKox snapte al niet goed waarom. Hij had het idee dat het door agenten oogluikend werd toegestaan. Volgens een woordvoerder van de rechtbank gaat het echter om 'zulke hoeveelheden dat het heel veel duiven aantrekt, waardoor het overlast veroorzaakt voor winkeliers en publiek'.
De rechter bepaalde donderdag dat de straatprediker voor de elf vergrijpen elk vijftig euro moet betalen. Voorwaardelijk, dus alleen als hij het nog een keer doet. Arnol zelf ziet nog steeds geen kwaad in het voeren van de duiven. Beter nog hij ziet het als zijn goddelijke taak, zo is te lezen in de observaties van ED-verslaggever Max Steenberghe op Twitter over deze zaak.
Goddelijke interventieDe straatprediker vindt het namelijk schandalig dat de gemeente Eindhoven de bomen uit het centrum weghaalt en de perkjes opdoekt. Daardoor hebben de duiven veel minder voedsel. Arnol Kox vond het zijn plicht om dan over te gaan op goddelijke interventie.

Wachten op privacy instellingen...

In 2013 ontliep Kox een straf vanwege zijn psychische gesteldheid. In 2014 werd Arnol Kox al eens veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Toen moest hij voor het voeden van de duiven in januari en februari 2013 en in april, september, oktober en november van 2012 in totaal 130 euro betalen.
Alle kruimelsTenminste, als hij zoveel brood zou geven dat het tot afval zou leiden, zei de rechter toen. Dus als de duiven alle kruimels die hij strooide, zouden opeten, was er niks aan de hand. Pas als ze zouden blijven liggen, was er een probleem, zei de rechter toen.
Dat probleem is er nu. Opnieuw wordt Arnol Kox wel veroordeeld, maar hoeft hij niet te betalen. Nog niet. Want als hij toch weer de duiven voert en hij wordt het komende jaar betrapt, moet hij wel betalen. Dat is niet Gods wil, maar wat de rechter wil. En dat telt in dit aardse bestaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.