Zoon van dementerende Roosendaler met euthanasiewens: ‘Mijn vader wil geen kasplantje worden’

14 januari 2016 om 22:16
Ton Schijvenaars
Ton Schijvenaars
Jac Schijvenaars uit Roosendaal is dement aan het worden. Het gaat nu nog redelijk goed met hem. Maar als het straks slechter met hem gaat, wil hij euthanasie plegen. En omdat hij dit nu nog zelf kan vertellen, heeft Jac zijn laatste wens op video vastgelegd. “Mijn vader wil waardig en als een man kunnen sterven”, aldus de zoon van Ton Schijvenaars in Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Het begon allemaal vorig jaar. Jac Schijvenaars begon dingen te vergeten. Met zijn 83 jaar leek dat eerst een onschuldig ouderdomskwaaltje. Maar het bleek dementie te zijn in een beginnend tot gevorderd stadium.
“Mijn vader is niet bang voor aftakeling. Als je ouder wordt, ga je sowieso piepen en kraken. Maar hij wil absoluut geen kasplantje worden”, zegt zoon Ton Schijvenaars.  
Arts terughoudendDementie is niet te genezen. Er komt straks een moment dat Jac Schijvenaars zijn omgeving niet meer herkent en opgenomen moet worden. Zover wil hij het niet laten komen. Schijvenaars: “Ik heb het van dichtbij meegemaakt met mijn broer. Die zit al zes jaar op een gesloten afdeling naar een muur te staren. Dat wil ik niet”.
Schijvenaars maakte zijn wens kenbaar aan zijn huisarts, maar die voelt er niets voor. Zoon Ton heeft daar ook wel begrip voor: “Euthanasie betekent dat de arts de patiënt dood maakt. Dat vinden artsen moeilijk en dat snap ik ook. Maar ik sta achter het besluit van mijn vader, dit is zijn keuze.”
Medisch dossierOm toch de wens van zijn vader kenbaar te blijven maken, heeft Ton met zijn ouders een video opgenomen. Daarin stelt Ton zijn vader de vragen en antwoordt Jac wanneer en waarom hij euthanasie wil. Ook de vrouw van Jac laat in de video weten dat ze haar man ‘een mooie dood’ gunt. De gefilmde wilsbeschikking is naar zijn behandelende artsen gemaild.
“We blijven deze video’s maken voor zijn medisch dossier", legt Ton uit. “Zo wordt de kans groter dat zijn wens ook echt ingewilligd wordt.”.
Waardige doodBij het bekijken van een stukje uit de video krijgt Ton het even te kwaad. “Natuurlijk is het moeilijk, het is je vader”, zegt hij geëmotioneerd. Volgens Schijvenaars hebben zijn ouders een mooi leven en een mooie relatie.
En als de tijd daar is, gunt hij hen ook een mooi einde. “Mijn vader heeft geen wens om dood te gaan. Maar wel de wens om waardig dood te gaan. Dat moeten we respecteren en dat doe ik ook."

Wachten op privacy instellingen...