Video

Irritatie over bezwaarmakers die centrumplan blijven tegenhouden: 'Alle winkels trekken weg'

15 januari 2016 om 08:46
nl
Tientallen jaren al werkt Sint-Michielsgestel aan een nieuw plan voor het dorpscentrum. Het huidige is gedateerd met als gevolg dat inwoners buiten het dorp hun inkopen doen en ondernemers vertrekken. Net nu er dit voorjaar een begin gemaakt zou worden met de verbouwing van het Petrus Dondersplein, stuit dat op verzet van twee bezwaarmakers. En dat leidt in het dorp tot grote irritatie.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Het nieuwe centrumplan krijgt brede steun in Sint-Michielsgestel. Inwoners zijn het beu om nog langer te wachten. Ze willen een centrum dat uitnodigt om te winkelen. Dit hoort ook boekhandelaar Piet van Esch die met zijn winkel in het centrum van het dorp zit. "En dat zijn soms heel emotionele verhalen", zegt hij.
"Kijk eens om je heen, je kunt hier nergens gezellig een kop koffie drinken", zegt een mevrouw bij de supermarkt. "Voor kleding moeten we het dorp uit. Er zijn alleen nog een paar supermarkten overgebleven."
Binnen de afsprakenWethouder Ed Mathijssen geeft toe dat het huidige centrum verouderd is. Hij vindt dat vernieuwing hard nodig is. "Anders trekt alles weg."
Juist omdat het centrumplan zo gevoelig ligt is er volgens hem alles aan gedaan om met het ontwerp binnen de afspraken van het bestemmingsplan te blijven. "En dat is gelukt."
Niet nagedachtBezwaarmaker Hein Berkelmans denkt daar anders over. Tegenover een onafhankelijke commissie rechtsbescherming zette hij donderdagavond zijn argumenten tegen de vergunning uiteen. Volgens Berkelmans klopt het aantal parkeerplaatsen niet en is er niet goed nagedacht over de exploitatie van het complex.
Veel inwoners van Sint-Michielsgestel volgden de hoorzitting met grote belangstelling. "Hij is vakkundig onderuit gehaald", was een reactie na afloop. "De argumenten van Berkelmans zijn vooral gericht op hemzelf, ze hebben betrekking op zijn eigen situatie."
Partijen om tafelBoekhandelaar Van Esch hoopt dat alle partijen nu eens om tafel gaan en de problemen oplossen. Het algemeen belang is in zijn ogen iets anders dan parkeren. "Mensen willen een centrum waar ze lekker kunnen winkelen", geeft hij aan.
Op enig moment moet je volgens hem kunnen zeggen 'nu is het klaar, nu gaan we bouwen'. "Bezwaarmakers vinden steeds iets nieuws om weer bezwaar aan te tekenen. En daar zijn mensen boos over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.