Video

Insectenmaaltijd in Eindhoven: 'Mooi dat studenten zich hiervoor inzetten'

15 januari 2016 om 23:34
nl
Tapenade met krekel en bitterbal met meelworm. Het waren vrijdagavond de voorafjes in een meergangendiner in Eindhoven met insecten als hoofdingrediënt. Vijf studenten van Fontys willen ermee laten zien en vooral proeven dat insecten duurzame vervangers zijn voor het gebruikelijke vlees.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Veertig gasten lieten het zich vrijdag goed smaken. De kruidige pompoensoep met buffelwormen en de paella met krekels en sprinkhanen. Chef-kok Joost Willems van het Blue Collar hotel in Eindhoven zag er de uitdaging wel van in om iets smakelijks te serveren met insecten. "Je moet je over je eerste afkeer heenzetten, maar dat was ook zo toen veertig jaar geleden de eerste garnalen op het menu kwamen."
De Fontys-studenten uit Tilburg gaat het om meer dan alleen een mooie dis serveren. Een halfjaar hebben ze uitgetrokken voor de organisatie van deze 'proeverij'. "We denken dat we op deze manier iets kunnen doen aan de toekomstige vleesschaarste," zegt Elmar van Zuilen. Insecten laten, zoals dat heet, een kleine voetafdruk achter. Daarmee wordt bedoeld dat er voor het kweken van sprinkhanen of krekels veel minder grond en voedsel nodig is dan voor het fokken van varkens of runderen.
Insecten als bron van eiwitGer van der Wal is 'veehouder van klein vee'. "We weten dat er bij een groeiende wereldbevolking een eiwittekort zal ontstaan. Insecten zijn een goede bron voor onze behoefte aan eiwit." Zelf heeft hij krekels.
"Daar zit meer dan zestig procent eiwit in, dus je hoeft er niet veel te eten om aan je dagelijkse behoefte aan eiwit te voldoen." Hij verwacht dat binnen enkele jaren tien procent van de eiwitten die genuttigd worden van insecten komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.