Video

'Dit is een knullige aanpak', stankoverlast in Someren neemt toe na opruimen drugsafval uit gierput

16 januari 2016 om 12:17
nl
In Someren-Heide is de stankoverlast van drugsafval flink toegenomen nadat de gemeente is begonnen met het opruimen van chemisch afval dat in een gierkelder van een boerderij is aangetroffen. Op die plek werd vorig jaar een xtc-laboratorium ontdekt en ontmanteld.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan en Ferenc Triki
Geschreven door
Quekel Sebastiaan en Ferenc Triki

Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht haalt hard uit richting de gemeente. "Mannen in witte pakken met bescherming voor de ademhaling hadden dit eerst goed moeten bekijken.''
'Schadelijke stoffen komen nu juist vrij'Volgens de professor had de gemeente eerst goed onderzoek moeten doen hoe ze het afval het beste konden verwijderen. ''De gemeente had het in één keer goed moeten doen en alles moeten verwijderen of ze had het helemaal af moeten dekken. Nu is alleen de vloeistof weggepompt waardoor de schadelijke stoffen juist vrijkomen.''
Het is het beste te vergelijken volgens hem met een sloot. ''Als je er langs af loopt, ruik je het water ook niet echt. Maar als je het uitdiept en je gooit het slib op de grond dan begint het ook flink te stinken.''
Burgemeester Alfred Veltman van Someren zegt dat hij de kritiek van de toxicoloog mee gaat nemen in het onderzoek. "Wij hebben de indruk dat wat we nu gedaan hebben dat dat verantwoord is en mocht dat niet zo zijn dan zullen we de stappen die we aan het zetten zijn bijstellen. Maar de bedoeling is om zo snel mogelijk voor de buurt de stankoverlast weg te halen."
'Ramen gesloten houden'Die buurtbewoners zijn woedend. “Het is een akelige, penetrante lucht die op je luchtwegen slaat. Ik zit met een flinke hoestbui”, briest Antoinette Meulendijks.
Professor Van den Berg heeft voorlopig maar een advies voor buurtbewoners: ''Houd ramen voorlopig gesloten. Verder is het te hopen dat het flink gaat waaien. Dan wordt de vieze geur verdund.'' Hij kan niet zeggen hoe gevaarlijk de lucht is.
Jerrycans met drugsafvalOmwonenden zeggen tegen Omroep Brabant dat er nog geregeld diep in de nacht jerrycans met drugafval in de gierkelder gedumpt worden. Dat is echter nog niet bevestigd.
In het opgerolde drugslab werd poeder geproduceerd voor zeker vijf miljoen xtc-pillen. In de schuur werden twee verborgen ruimtes aangetroffen met daarin twee drukreactievaten en een distilleerketel. Behalve xtc-poeder is in het lab ook speed gevonden.
ZIE OOK: Erf met groot xtc-lab in Someren-Heide een jaar lang afgesloten
De drugscriminelen dumpten het afval in de gierkelder. Dit leidde tot stank en ademhalingsproblemen bij buurtbewoners. “Er zit nog een flinke laag die de gemeente er nog uit moet halen. Je ogen gaan er van tranen, voor je ademhaling is het niet prettig. Het is erg akelig allemaal”, zegt buurtbewoonster Meulendijks.
Kelder leeggezogenDeze week liet de gemeente Someren met een gierton de kelder leegzuigen, weet de NOS. Het meeste afval zit echter onderin aangekoekt op de bodem en kan niet worden weggezogen. [YouTube:body:https://youtu.be/oBulxf6vVUQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.