'Toestel vliegramp Faro had nooit mogen vertrekken'

16 januari 2016 om 12:54 • Aangepast 21 november 2020 om 13:23
nl
Het vliegtuig van Martinair dat op 21 december 1992 vertrok van Schiphol naar Faro, had nooit mogen opstijgen. Dat zegt een voormalig technisch-controller tegen EenVandaag zaterdag. Volgens hem is tot drie keer toe de noodzakelijke vervanging van het landingsgestel uitgesteld.
Profielfoto van Kapteijns Lobke
Geschreven door
Kapteijns Lobke

Van de 326 inzittenden kwamen 56 mensen om, vooral Nederlanders. Onder meer Cor ten Hove uit Eindhoven overleefde de ramp, maar zijn leven is sindsdien 'erg beperkt'.
Datum voor vervanging verschovenDe voormalig technicus tekende volgens het televisieprogramma onder grote druk een formulier waardoor de vervanging naar een latere datum werd verschoven. De man zag later op het journaal dat het door hem afgetekende toestel was neergestort: "Dan zakt de vloer onder je voeten weg."
Destijds ging bij Martinair winst boven veiligheid, zegt hij. “Deze machine stond gepland voor een landingsgestel-wisseling, daar is in totaal drie keer uitstel voor verleend. En het mag maar twee keer, maximaal twee keer.''
Oorzaak van de rampHij voelt zich nog steeds min of meer verantwoordelijk voor het feit dat hij de aanvraag ondertekend heeft, ook al was dat onder grote druk. Over de oorzaak van de ramp is nog altijd onduidelijkheid. In eerste instantie zou het slechte weer de ramp hebben veroorzaakt, later zouden de piloten een fout hebben gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.