Burgemeester: 'Vluchtelingendiscussie in Heesch beïnvloed door aanrandingen Keulen' - Omroep Brabant

Burgemeester: 'Vluchtelingendiscussie in Heesch beïnvloed door aanrandingen Keulen'

16 januari 2016 om 15:18
nl
De aanrandingen in Keulen in de nieuwjaarsnacht hebben een directe invloed op de discussie in Heesch over een nieuw asielzoekerscentrum (azc). Burgemeester Marieke Moorman van Bernheze, waar Heesch bij hoort, zegt dat het onderwerp vaak aan de orde komt in gesprekken met inwoners die bang zijn voor hun veiligheid.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

Marieke Moorman zei dat zaterdag in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant. Ze zegt dat ze als burgemeester een 'dubbele verantwoordelijkheid' voelt: voor het feit dat de vluchtelingen ergens onderdak moeten vinden, maar ook voor de veiligheid en het woongenot van haar inwoners.
ProtestenHet gemeentebestuur van Bernheze presenteerde dinsdag een plan om voor de duur van maximaal tien jaar 500 asielzoekers op te vangen in het buitengebied ten westen van Heesch. Dat leverde meteen veel protesten op, met een Facebookpagina gesteund door duizenden tegenstanders. Woensdag werd er een dood varken opgehangen in een boom bij het terrein waar het azc zou moeten komen.
Moorman wilde daar deze week niet in de media op reageren. "Omdat het daar niet over moet gaan", zei ze zaterdag. Ook aan het feit dat er een kuub zand op de oprit bij haar woning werd gegooid, wil ze niet teveel woorden vuil maken. "Het zijn misplaatste acties", zegt ze. "Het is over de grens."
Op de fietsDe enige manier is volgens Moorman met elkaar in gesprek gaan. "Je kunt me bellen, en ik kom naar je toe, op de fiets," aldus Moorman. "Leer mij uw angst kennen. Ik kan niet garanderen dat ik die kan wegnemen, maar als u er geen woorden aan geeft, dan komen we helemaal niet verder", zo roept ze de inwoners van Heesch op.
Volgende week zijn er twee informatiebijeenkomsten in Heesch en de week erna is er een hoorzitting voor de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt later een beslissing. De coalitie in Heesch heeft een ruime meerderheid van 16 van de 21 zetels, maar volgens Moorman is dat geen garantie dat de gemeenteraad ook instemt met het plan voor een azc.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.