Bizarre wending in rechtszaak dronken doodrijder schokt advocaat: ‘Mijn cliënt had het heel zwaar’

18 januari 2016 om 09:17
nl
De 62-jarige man uit Wagenberg die dronken een fietser doodreed en vrijdag bij het verlaten van de rechtbank opnieuw beschonken achter het stuur kroop, was gestrest en had het emotioneel heel zwaar. Dat zegt zijn advocaat zondag tegen Omroep Brabant. De verdachte overleed een dag na de hoorzitting. “Het was al een trieste zaak, maar door deze bizarre wending zal ik deze zaak nooit meer vergeten.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Vrijdag hoorde de 62-jarige man negen maanden cel tegen zich eisen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Oosterhout. Meteen na de zitting kroop hij onder invloed van alcohol achter het stuur. Dit leidde tot grote verontwaardiging en een stortvloed aan negatieve reacties op (sociale) media.
Gebukt onder stressZijn advocaat weet niet of die gigantische stroom aan reacties met de dood van zijn cliënt te maken heeft. “Ik weet alleen dat hij gebukt ging onder een hoop stress en dat hij moeite had met de vele media-aandacht”, meldt de advocaat. “Hij heeft mij nooit iets verteld over gezondheidsproblemen. Een alcoholverslaving had hij niet, zo bleek ook uit het strafdossier.”
Op de zitting vrijdag constateerden zowel de rechters als de aanklager een alcohollucht die rondom de verdachte hing. Zijn raadsman had zelf niets waargenomen. “Het is absoluut niet zo, zoals op sommige kanalen wordt gesuggereerd, dat hij dronken in de zaal zat en in de auto stapte. Hij kreeg een rijverbod van één uur, dan weet je dat het om een kleine hoeveelheid gaat.”
'Behoorlijke impact'Volgens de raadsman had zijn cliënt nooit de intentie om daadwerkelijk weg te rijden, maar wilde hij enkel zijn auto verplaatsen. Zijn familie laat in een korte reactie weten dat ze zijn ‘kapotgemaakt’ door de verhalen die op internet zijn verschenen. “Op hen heeft alles een behoorlijke impact gemaakt”, weet de advocaat. “Het ongeval zelf was natuurlijk al vreselijk. En dan eindigt het op deze manier. Verschrikkelijk.”
Vanwege zijn dood krijgt de man uit Wagenberg logischerwijs geen straf meer. Het is gebruikelijk dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk verklaart bij een overlijden, zo staat er in het wetboek van Strafrecht. “Het juridische deel sneeuwt nu totaal onder”, zegt de advocaat, die later deze week contact opneemt met de nabestaanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.