Hersenschade bij te vroeg geboren baby's te voorkomen met stamceltherapie

18 januari 2016 om 14:11
Onderzoekers van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven hebben samen met Maastricht UMC+ en Athersys Inc. (Cleveland, USA) aangetoond dat met stamcellen hersenschade bij te vroeg geboren baby's voorkomen kan worden. Dat laten de ziekenhuizen maandag weten. Een tekort aan zuurstof in het jonge brein kan leiden tot grote gezondheidsproblemen later.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Per jaar worden ongeveer 18.000 kinderen te vroeg geboren. Bijna 2000 te vroeg geborenen krijgen te maken met zuurstoftekort.
Beschermende werkingDe gevolgen kunnen groot zijn, zoals verlamming en verstandelijke beperking. Na een periode van zuurstoftekort treedt onder meer een ontstekingsreactie op in het brein. Die reactie speelt een belangrijke rol bij het afsterven van hersencellen.
Met het toedienen van stamcellen kan dat voorkomen worden. Die hebben een zogeheten neuro-beschermende werking waardoor ze de ontstekingsreactie tegengaan. ''Je moet het vergelijken met politie-agenten die de ambulances bij een ongeluk doorlaten en de andere auto's tegenhouden of omleiden'', vertelt hoofdonderzoeker Reint Jellema van het MMC in Veldhoven.
Geen oplossing ernstig hersenletselTegen ernstig aangeboren hersenletsel als gevolg van zuurstoftekort is tot op heden geen remedie. De onderzoekers hopen daar met stamceltherapie in de toekomst verandering in te brengen.

Wachten op privacy instellingen...