Bossche Roma-soap beslecht met maandenlange celstraffen

18 januari 2016 om 15:34
nl
De rechter heeft tien leden van een Roma-familie uit Den Bosch maandag maandenlange celstraffen opgelegd. De tien zijn bestraft voor het witwassen van veel geld.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

De gevangenisstraffen variëren van vijf tot achttien maanden met aftrek van het voorarrest. De veroordeelde Roma krijgen allemaal hun spullen terug, voor zover daar beslag op was gelegd. Het gaat dan onder meer om een Mercedes.
De aan de familie gelieerde Stichting Huisvesting Roma moet daarnaast een geldboete betalen van 25.000 euro. Aan de veroordeling ging een jarenlange procedure vooraf. Toen er in 2009 zes keer meer dan 3,5 ton contant werd gestort op de rekening van de stichting, trok de Rabobank aan de bel.
LEES OOK: Negen arrestaties na invallen Den Bosch en Rosmalen
De familieleden gebruikten de stichting als dekmantel om er dure villa's mee te kopen. Justitie vermoedt dat de zigeunerfamilie geld 'bijeen heeft geroofd' met winkeldiefstallen, inbraken, pinpas- en uitkeringsfraude.
Volgens de verdachten werd alles betaald met geleend geld, onder meer van Roma-zigeuners uit Zweden. Zij hoefden daar geen rente over te betalen en zij hoefden ook niet af te lossen. Maar de overeenkomsten die dat verhaal moesten onderbouwen, zijn volgens de rechtbank vals.
De aanklager had ook gevraagd de panden af te pakken. De rechters hebben dit afgewezen. De panden kunnen alsnog aan bod komen in een door de aanklager al aangekondigde ontnemingszaak.
In 2010 en in 2012 waren er huiszoekingen op negen adressen in Den Bosch, Rosmalen en Heeswijk-Dinther. In totaal werden er veertien auto's, een boot en dure sieraden in beslag genomen. [YouTube:body:https://youtu.be/ToimiUZrxgM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.