Bliksemstart helpt NAC Breda eenvoudig langs FC Eindhoven

18 januari 2016 om 23:12 • Aangepast 21 november 2020 om 13:20
NAC heeft maandagavond in de Jupiler League een eenvoudige overwinning geboekt op provinciegenoot FC Eindhoven. Voor 12.100 toeschouwers werd het 3-1 in Breda. De Bredase ploeg eindigde het duel met tien man.
Profielfoto van Ronald Sträter

NAC kende een bliksemstart. Via Luis Pedro kwam de ploeg in de vierde minuut op een 1-0 voorsprong. Na zijn afgeslagen kopbal uit een corner schoot hij de bal alsnog over de doellijn.
Vier minuten later was het weer raak. Opnieuw Pedro verdubbelde de score. De verdediger van NAC kopte een corner uitstekend binnen: 2-0.
Keeper verrastHet werd nog erger voor FC Eindhoven en met name keeper Ruud Swinkels. De doelman werd in de 23e minuut verrast door een schot van Kevin Brands. Van een metertje of twintig 'zwabberde' de bal in de linkerhoek. Swinkels stond er bij en keek ernaar. "Het was lastig", zegt Swinkels na afloop. "De bal wordt misschien wat aangeraakt en hij dwarrelt er een beetje in. Toch vind ik ook dat je daar meer aan moet doen, maar ik stond vast en stap inderdaad iets meer naar de lange hoek. Hij valt er in en dat is heel zuur."
Afgezien van een schot van Tim van Imschoot in de 37e minuut - dat via NAC-keeper Ten Rouwelaar en de paal geen doelpunt werd - had FC Eindhoven voor rust helemaal niets in te brengen in Breda.
Rode kaartNa rust leek NAC vrolijk verder te gaan waar het gebleven was. Maar in de 58e minuut veranderde dat. Na een duw van Luis Pedro in de rug van FC Eindhoven-aanvaller Anthony van den Hurk in het zestienmetergebied ging de bal op de stip. Pedro moest met rood vertrekken en Jinty Caenepeel verzilverde de strafschop: 1-3.

Meteen na de wedstrijd zei Luis Pedro dat de rode prent terecht was, maar even later bracht hij daar toch wat nuance in aan. "Als je als verdediger binnen tien minuten twee keer scoor, denk dit wordt mijn avond", zegt Luis Pedro. Jammer dat ik die rode kaart kreeg. Ik gaf hem een licht duwtje, hij gaat liggen en de scheids die trapt daarin. Ik vind het niet terecht, maar de scheids moet hem wel geven denk ik."
'Gewogen en te licht bevonden'Ondanks dat de thuisploeg met tien man verder moest, kwam NAC niet echt meer in de problemen. FC Eindhoven kreeg wel wat kansen, maar kon geen echte vuist maken."We scoorden 3-1 en ik dacht misschien kan het nog", zegt Mitchell van der Gaag, trainer van FC Eindhoven. "Maar ook toen zag je dat het geloof er niet was. We hebben drie kleine kansjes gehad, maar je zag, vandaag effe niet. Het is een harde constatering, maar we zijn gewogen en te licht bevonden. Zeker de eerste helft."
Voor elkaar door het vuurNAC-keeper Jelle ten Rouwelaar was in zijn nopjes met de overwinning van NAC. "Ik heb bij vlagen vandaag een goed elftal gezien", zegt de doelman. Ook na de rode kaart heb je een elftal gezien dat voor elkaar door het vuur gaat en dat hoort er ook zeker bij. Wij zijn in ontwikkeling als elftal en dat klinkt eigenlijk wat irritant. Als een andere trainer het zegt dan glij ik al bijna van de bank af, maar je ziet gewoon een ploeg die bezig is om wedstrijden te winnen en er ontstaat wel iets."
Overige uitslagenNAC staat derde in de Jupiler League, maar liep maandag drie punten in op nummer twee VVV-Venlo. Dat verloor verrassend bij FC Oss. Koploper Sparta won wel, van RKC Waalwijk. De uitslagen van de overige Jupiler Leaguewedstrijden vind je hier.