Wil je gezonder eten? Bestel dan eten met je iPad, blijkt uit onderzoek Tilburg University

19 januari 2016 om 13:09
nl
Wil je dit jaar een paar kilo’s kwijt? Of ben je sowieso van plan om gezonder te gaan leven? Dan is het verstandig om bij het bestellen van je eten dit vooral niet mondeling te doen. Volgens onderzoek van onder andere Tilburg University kan je je keuze beter maken met hulp van een tablet of smartphone.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De onderzoekers vroegen zich af of de manier waarop je een keuze maakt invloed heeft op de zelfbeheersing. En dat blijkt dus inderdaad zo te zijn. Bij het onderzoek konden mensen steeds kiezen tussen twee gerechten: een gezonde of een ongezonde.
Vruchtensalade of chocolademousse?‘Stel je kunt kiezen tussen een gezonde vruchtensalade of een calorierijke chocolademousse. Geef je je bestelling mondeling door dan is de kans groot dat je voor de mousse gaat’, zo schrijven de onderzoekers van Tilburg University, Maastricht University en Stanrod University.
‘Maar maak je via bijvoorbeeld de iPad jouw keuze, dan kies je eerder voor de vruchtensalade’, zo blijkt uit hun onderzoek. Mensen die graag op de gezonde tour willen, moeten dus een handeling verrichten bij kiezen van hun gerecht: op een knopje drukken, met de muis je keuze bevestigen of via bijvoorbeeld een tablet.
Ook bestellen in vreemde taal is gezondMaar er is nog een manier om een gezonde keus te maken. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat wanneer mensen in een andere taal moesten doorgeven wat ze wilden eten vaak voor het gezondste eten werd gekozen.
De onderzoekers zien vooral voor restaurants een belangrijke rol bij het kiezen voor gezond eten. ‘Restaurants die overgaan op een innovatieve manier van bestellingen opnemen met de iPad beïnvloeden de keuze van de klant. Ze kunnen ze dus stimuleren dat er gezonder maaltijden worden geserveerd’, schrijven ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.