Kabinet houdt optie open om in toekomst naar schaliegas te boren - Omroep Brabant

Kabinet houdt optie open om in toekomst naar schaliegas te boren

19 januari 2016 om 13:51
nl
Het kabinet houdt in de energieplannen die maandag zijn gepresenteerd de optie open om in de toekomst naar schaliegas te boren. De komende vijf jaar zijn boringen naar schaliegas niet aan de orde, maar daarna kan het toch nog nodig zijn, als andere energiebronnen niet voldoende blijken. "We weten het nog niet", zo staat in het rapport.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Omdat nu niet duidelijk is hoeveel schaliegas er in de Nederlandse bodem zit, zegt het kabinet dat er 'breed, langjarig onderzoek' nodig is. "Zeker in het licht van de mogelijke risico's en de maatschappelijke zorg rond schaliegas."
Slecht ideeStichting Schaliegasvrij vindt langdurig onderzoek naar schaliegas in Nederlandse bodem een slecht idee. "Dat onderzoek heeft niet veel zin en is duur. Bovendien is de bijdrage van schaliegas aan de energievoorziening maar een klein deel van ons gasverbruik. Het geld voor dit onderzoek kan beter besteed worden aan onderzoek naar duurzame energie."
Haaren en Boxtel waren lange tijd beoogde locaties voor proefboringen naar schaliegas. Het verzet tegen proefboringen in de regio was groot. Uiteindelijk leidde het tot een provinciaal verbod op proefboringen. De minister zei toen dat het rijk het provinciale verbod aan de kant kan schuiven als dat nodig is. Maar niet veel later nam het rijk het besluit om proefboringen naar schaliegas voor de komende vijf jaar voor heel Nederland te verbieden.
Veel tegenstanders hoopten dat het kabinet schaliegasboringen ook op de lange termijn zouden uitsluiten, maar met dit energierapport is dat niet het geval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.