Duplo in het groot: voor 100 miljoen aan Veldhovense appartementen in Londen

19 januari 2016 om 15:08
nl
Appartementen bouwen in Veldhoven en die als Duplo op elkaar stapelen in hartje Londen. Bouwbedrijf Hurks verovert de Engelse markt met zogenoemde prefab betonelementen. Hurks heeft een nieuwe deal gesloten, ter waarde van meer dan 100 miljoen euro.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

In plaats van appartementengebouwen op te metselen op een bouwplaats, bouwen ze bij Hurks in de fabriek in Veldhoven. Daar worden gevels en muren gemaakt, met de kozijnen en ramen er al in.
In elkaar klikkenAls bouwpakket gaat alles naar Londen. Op de bouwplaats is het dan alleen nog een kwestie van stapelen. “Het is een soort Duplo-systeem, waarbij we alles in elkaar kunnen klikken”, legt Koen Waijers van Hurks uit.
[YouTube:body:https://youtu.be/TDYimHCIl1U]
Hoe sneller, hoe beterDe woningnood in Londen is hoog. Hoe sneller er gebouwd kan worden, hoe beter. En dat is een van de redenen waarom ze in Londen zo blij zijn met de Brabantse technologie. Want omdat alles kant en klaar wordt aangeleverd, gaat het neerzetten van een appartementengebouw een stuk sneller.
En om de prefab-elementen in elkaar te klikken zijn ook nog eens veel minder bouwvakkers nodig. Ook daarvan profiteert Hurks, want bouwvakkers zijn schaars in een stad waar overal gebouwd wordt.
300 miljoen én een extra fabriekDe eerste vier woontorens van Hurks in Londen zijn al af, maar er komen er nog flink wat bij. Er ligt een nieuwe deal voor 1200 appartementen, ter waarde van ruim 100 miljoen euro. En in totaal denkt het familiebedrijf uit Veldhoven de komende jaren ruim 300 miljoen euro in Londen binnen te halen.
Het gaat om heel veel geld dus. En ook om veel werk. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn er 160 banen bijgekomen bij de prefabbeton-afdeling. Het gaat zo goed, dat de betonfabriek van Hurks in Tilburg, die twee jaar dicht was, weer open gaat.
Dit kan alleen in BrabantNou zijn er wel meer bedrijven die werken met prefab betonplaten. Maar toch komen grote Londense projectontwikkelaars uit in Brabant. "Wij zijn de enigen die dit op deze manier kunnen", vertelt directeur Waijers trots. "We werken met echte bakstenen en onze muren hebben een luchtspouw, net als de muren van een normaal huis. Daar zijn we uniek in."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.