Escaleren azc-protest Heesch 'weerzinwekkend en onacceptabel' volgens burgemeester Moorman - Omroep Brabant
Video

Escaleren azc-protest Heesch 'weerzinwekkend en onacceptabel' volgens burgemeester Moorman

19 januari 2016 om 19:00
nl
Burgemeester Marieke Moorman vindt het ‘weerzinwekkend’ dat de demonstratie maandagavond volledig uit de hand is gelopen. “Het op deze wijze ondermijnen van de dialoog is onacceptabel”, valt te lezen in een dinsdag verspreide persverklaring.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

“De impact is groot. Het beeld dat nu ontstaan is, strookt op geen enkele manier met dat waar we in Heesch voor staan. Laten we dit vooral snel achter ons laten en verder gaan met het gesprek zoals we dat hier in Heesch voeren, kritisch en met respect voor elkaars standpunten”, schrijft burgemeester Moorman in de verklaring.
ChargesDe demonstratie liep maandagavond uit de hand. Op het plein voor het gemeentehuis heerste een grimmige sfeer. ME'ers werden bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken. De ME voerde charges uit.
ZIE OOK: Grimmig azc-protest Heesch in tien foto’s
Drie relschoppers werden opgepakt. Het gaat om twintigers uit Oss en Geffen. De gemeente Bernheze verwijt de organisatie van de demonstratie niets. "De organisatie van de betoging heeft er alles aan gedaan om op een rustige manier haar mening duidelijk te maken. Helaas heeft de vreedzame betoging een groep mensen op de been gebracht die in Heesch niets te zoeken heeft."
'Dit willen we niet'Commissaris van de Koning Wim van de Donk keurt het geweld in Heesch af. “Zo willen we dit niet.” Van de Donk heeft begrip voor de angsten en zorgen onder de bevolking, maar hij spreekt zijn afschuw uit over jongens van 13 en 14 jaar die ‘opgehitst’ worden om te rellen.
“In een democratie praat en discussieer je met elkaar. De tijd dat we dingen op straat uitvechten ligt lang achter ons. Dat straatvechten steekt nu hier en daar toch de kop op en daarom zijn we daar zo opgewonden over. Omdat het niet hoort.”
Volgens de commissaris hebben ook veel mensen in Heesch verdriet over hoe het is gegaan.
InformatiebijeenkomstenIn de verklaring staat dat het college de zorgen en vragen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum begrijpt. Daarom worden inwoners opgeroepen om dinsdag- en donderdagavond naar de informatiemarkten te komen.
Er worden maatregelen getroffen om raddraaiers te weren.
Dijkhoff: 'Acties in Heesch deugen niet'Als dit verzet is, dan deugt het niet.'' Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag in reactie op de rellen in Heesch. Hij begrijpt dat er vragen leven onder de bevolking. Die vragen moeten ook kunnen worden gesteld. "Maar als je van tevoren besluit dat je niet gaat luisteren, kom je nooit tot een gesprek.''
Dijkhoff heeft de indruk dat een aantal mensen steeds harder roept, maar denkt dat niet steeds meer mensen hun afkeer delen. Volgens hem gaat de opvang in de meeste gemeenten wel goed, ook waar grootschalige opvang is. "We hebben locaties met tweeduizend asielzoekers waar het prima loopt.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.