Oversteekplaats aangepakt na dodelijk ongeluk in Eindhoven, chauffeur wacht rechtszaak

19 januari 2016 om 15:37
nl
De gemeente Eindhoven neemt uiterlijk volgende maand maatregelen op de oversteekplaats ter hoogte van het Stationsplein. Ze wil die beter zichtbaar maken. Aanleiding is een ongeluk, vorig jaar juli, waarbij een vrouw van twintig uit Gemert om het leven kwam.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De vrachtwagenchauffeur die haar toen aanreed, moet zich voor de kantonrechter verantwoorden. Verdachte heeft weliswaar een verkeersfout gemaakt, maar zijn handelen is niet aan te merken als roekeloos.
Ook vindt justitie het niet aanmerkelijk, zeer onoplettend of onvoorzichtig. Volgens de politie was de wegsituatie níet de oorzaak van het ongeval.
'Geen voorrang verleend'De vrouw werd geschept toen ze op het zebrapad liep. Ze kreeg geen voorrang van de chauffeur. 'De vrachtwagenchauffeur heeft bij het afslaan naar rechts de voetgangster niet voor laten gaan', schrijft de politiem in haar rapport.
'Vermoedelijk bevond het slachtoffer zich in de dode hoek.' Verder stelt de politie dat ‘de vrouw was afgeleid en daardoor de vrachtwagen niet heeft opgemerkt’.  
Niet gedronkenDe vrouw liep vanaf het station in de richting van de Dommelstraat. Ze werd aangereden bij het oversteken van het zebrapad ter hoogte van het Stationsplein.
De vrachtwagen werd bestuurd door een 29-jarige man uit Den Bosch. Hij is na het ongeluk verhoord, uit een blaastest bleek dat hij niet had gedronken.        
Betere bebording en markeringDe gemeente heeft een bureau in de arm genomen, dat na het fatale ongeval de veiligheid van de oversteekplaats heeft onderzocht.
Hieruit bleek onder meer dat er de afgelopen vijf jaar geen ongevallen zijn gebeurd waarbij mensen verongelukten of zo gewond raakten dat ze moesten worden opgenomen in een ziekenhuis. Ook is duidelijk dat het zebrapad te weinig opvalt en relatief lang is.
Ook op advies van het bureau gaat de gemeente de bebording aanpassen en een markering aanbrengen waarmee het verkeer wordt gewezen op de oversteekplaats. Mogelijk volgen later meer ingrijpende maatregelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.