Marathonschaatser Arnold Stam uit Sprang-Capelle: 'Het begint weer te kriebelen'

19 januari 2016 om 20:50
nl
Nu de vorst weer in het land is, begint het voor de schaatsers weer te kriebelen. Zo ook voor oud-marathonschaatser Arnold Stam uit Sprang-Capelle. Graag zou hij nog een keer de Elfstedentocht rijden. 'In 1997 reed ik bijna de hele tijd met kippenvel.'
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

De schaatsen heeft hij weer uit het vet gehaald, je weet immers maar nooit. Hoe dan ook zal hij deze week de schaatsen onderbinden. Niet hier, maar in Oostenrijk.
Donderdag vertrekt hij met oudste zoon Danny naar de Weissensee. "Danny is een groot talent", zegt Stam. "Die kan ik niet meer bijhouden. Hij doet in Oostenrijk mee aan het NK Natuurijs en volgende week woensdag aan de Alternatieve Elfstedentocht. Ik begeleid 'm en zal zelf ook wel even een stukje gaan schaatsen."
'Kippenvel en brok in mijn keel'Nog vaak gaan de gedachten van Stam terug naar 4 januari 1997 toen hij meedeed aan de Elfstedentocht, gewonnen door Henk Angenent. "Ik werd toen zesde, maar omdat Piet Kleine gediskwalificeerd werd, schoof ik een plaatsje op. Het was een geweldige ervaring. Ik reed bijna de hele tijd met kippenvel en een brok in m'n keel."
[youtube:body:https://youtu.be/CcXoSYK8mn0]
Winnen zal hij hem niet meer, maar mocht het er weer van komen dan kunnen een van z'n drie zoons wellicht voor Brabants succes gaan zorgen. "Ze hebben allemaal talent, geen een kan ik meer bijhouden. Maar dat is niet gek gezien m'n leeftijd." Maar meedoen, kan wel. "Ik train nog regelmatig. Je weet maar nooit."
Niet deze weekDoor z'n hoge plaats bij de Tocht der Tochten in 1997 mag Stam 'voor het leven' deelnemen aan de Elfstedentocht.
Deze maand zal het er zeker niet van komen. De vorst verlaat dit weekend het land.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.