Bijeenkomst over azc in Heesch rustig verlopen dankzij zware beveiliging - Omroep Brabant
Video

Bijeenkomst over azc in Heesch rustig verlopen dankzij zware beveiliging

20 januari 2016 om 11:30 • Aangepast 21 november 2020 om 13:18
nl
Het liep maandagavond volledig uit de hand, maar dinsdagavond bleef het tijdens de eerste besloten inwonersbijeenkomst rustig in Heesch. Er waren voorzorgsmaatregelen getroffen. Burgemeester Marieke Moorman gaf daarna een persconferentie. Daarin gaf ze aan dat ze niet vond dat een azc werd opgedrongen aan de inwoners van Heesch.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Alleen vooraf aangemelde inwoners die zich konden legitimeren waren welkom bij de bijeenkomst. Beveiligers moesten er op toe zien dat alles in goede orde verliep. De informatiebijeenkomst in ’t Tunneke startte om halfzeven.

Wachten op privacy instellingen...

Omgeving afgeschermdDe omgeving rond café 't Tunneke was volledig afgesloten. Hekken en detectiepoortjes moesten ervoor zorgen dat alleen mensen die zich hadden aangemeld, binnen konden komen. Er was veel politie en beveiliging aanwezig in Heesch.
“Het lijkt hier wel een oorlogsgebied. Ze hadden het beter in het gemeentehuis kunnen doen dan hier in de kroeg”, aldus garagehouder Weijenberg die naast ’t Tunneke zit.
Veel belangstellingDonderdagavond volgt een tweede informatiebijeenkomst. Vanwege de grote belangstelling wordt die avond in drie delen opgesplitst. Het protocol voor die avond is hetzelfde. Inwoners moeten zich vooraf aanmelden. Per e-mail krijgen ze bericht op welk tijdstip ze welkom zijn.

Wachten op privacy instellingen...

De voorzorgsmaatregelen zijn genomen nadat het azc-protest maandagavond escaleerde. ME’ers werden bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken. Drie relschoppers werden opgepakt. Zij komen van buiten Heesch, uit Oss en Geffen.
Reactie burgemeesterBurgemeester Marieke Moorman noemde in een verklaring de rellen ‘weerzinwekkend en onacceptabel’. De mogelijke komst van een azc houdt de gemoederen in Heesch flink bezig. In de persconferentie na de bijeenkomst noemde ze het voor al 'spijtig', dat het zo was gelopen.
Ze had niet het gevoel dat het azc aan de inwoners van Heesch werd opgedrongen, zo vertelde ze de pers tijdens de persconferentie. Wel was de bijeenkomst 'constructief' geweest en had ze geluisterd naar de zorgen van de inwoners.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Vorige week woensdagavond werd als protest een dood varken aan een boom gehangen. Op diezelfde avond werd een berg zand gestort op de oprit van burgemeester Moorman en werd er een hekwerk vernield.
Noodverordening in HeeschSinds dinsdag 19 januari is in Heesch een noodverordening van kracht. Dat betekent onder meer dat de politie mag fouilleren. De noodverordening geldt tot 4 februari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.