Video

Gezamenlijke inspectie kerncentrale Doel, net over de grens bij Ossendrecht

20 januari 2016 om 10:53
nl
Nederland en België controleren woensdag voor het eerst gezamenlijk de kerncentrale van Doel, net over de grens in België. Inwoners van West-Brabant maken zich al langer zorgen over de veiligheid van de kerncentrales in België. Volgens Minister Melanie Schultz mogen gevoelens geen rol spelen bij het nemen van een beslissing over de toekomst van de centrale.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

De inspectie van woensdag wordt gedaan door het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Zij wordt bijgestaan door inspecteurs van de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid.Minister Melanie Schultz en de Belgische minister Jan Jambon zijn bij deze inspectie aanwezig.
Burgemeesters in de regio West-Brabant hadden om actie gevraagd van het kabinet. Ze willen dat de regering druk uitoefent op de Belgische regering over de kerncentrale in Doel. Schultz zegt dat dit niet de insteek van het bezoek is. "Als het onafhankelijke inspectiebureau FANC zegt dat de centrale veilig is, vertrouwen we daar op", zegt ze.
Vaker problemenIn het begin van het jaar werd kernreactor Doel 1 automatisch uitgeschakeld. Er zou een probleem zijn met een dynamo. Dat was niet bepaald het eerste incident bij de kernreactor uit 1975.  
Doel 1 zou samen met Doel 2 na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot de reactoren tot 2025 in gebruik te houden. Dit leverde de Belgen onder meer vanuit Brabant felle kritiek op.
Inspectie stond al langer vastDe gezamenlijke controle van woensdag heeft niks te maken met de de protesten tegen de kerncentrale. "Het onderzoek was al veel langer gepland", zegt FANC directeur Jan Bens. "We doen regelmatig inspecties. België werkt daarin al langer samen met Frankrijk en nu dus met Nederland. Dat is een goede ontwikkeling, twee weten meer dan één."
Demonstratie in Bergen op ZoomVoor de poort van het terrein van de kerncentrale werd gedemonstreerd. Een handje vol demonstranten hield spandoeken omhoog. Ook actiegroep 'Stop KC Doel' hielden woensdag een demonstratie in Bergen op Zoom.
Minister Schultz zegt dat ze de angst van mensen begrijpt. "We moeten in deze zaak samen optrekken met België en duidelijk zijn in de communicatie over de centrale. Dat kan veel angst wegnemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.