Twaalf jaar cel geëist tegen 'Bonnie' die samen met haar vriend 'Clyde' rovend door Nederland trok

20 januari 2016 om 20:33
nl
Justitie heeft twaalf jaar cel geëist tegen Enise Bircan, die samen met haar vriend Antonio van der Ploeg in februari 2014 rovend door Nederland trok. Het duo overviel onder meer een man in Lage Mierde.
Profielfoto van Bert van Doorn I Corné Verschuren
Geschreven door
Bert van Doorn I Corné Verschuren

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelde de zaak woensdag in hoger beroep. Bircan bekende bijna alle feiten die haar worden verweten. Alleen de vermeende poging tot doodslag op een vrouw in Meppel sprak ze tegen.
Tijdens de zitting werd haar vriend Antonio van der Ploeg gehoord als getuige. Hij kreeg zelf zestien jaar cel voor zijn aandeel in het geweld. Hij oogde ontspannen in de rechtszaal.
[tweet:body:https://twitter.com/jeroenwillemss/status/689764562200059904]In de ban van criminele duoNederland was twee weken in de ban van het criminele duo dat al snel de bijnaam 'Bonnie en Clyde' kreeg. Antonio en Enise gijzelden onder meer in Lage Mierde vier mensen bij een woningoverval.
Tijdens de rechtszaak maakte Enise Bircan haar excuses. "Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik weet dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar ik ben geen monster", zei ze.  De rechtbank veroordeelde Bircan eerder tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor haar aandeel in de rooftocht.
[tweet:body:https://twitter.com/jeroenwillemss/status/689721725882359808]Levens totaal ontspoordDe slachtoffers, onder meer de inwoner van Lage Mierde die door het duo werd overvallen, zeiden tijdens de zitting nog dagelijks last te hebben van de gebeurtenissen. Hun levens zijn totaal ontspoord.
Bircan zat omgekeerd op haar stoel en keek de slachtoffers aan. Ze reageerde niet op hun verklaringen.  
'Straf te hoog'Haar advocaat Peter Plasman vond de straf die de rechtbank voor Enise Bircan had uitgesproken te hoog. De rechters hadden er te weinig rekening mee gehouden dat zij nooit eerder met politie en justitie in aanraking was geweest.
Ook was zij in tegenstelling tot Van der Ploeg 'op enkele cruciale punten' vrijgesproken, terwijl Bircan maar vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd.
Eis zelfde als straf“De eis heeft alles te maken met de ernst van de misdrijven. Er is gesproken over een ware nachtmerrie voor de slachtoffers en dat is ook precies wat er aan de hand is. Tegen alle slachtoffers is fors geweld gebruikt en ze zijn veelal gekneveld”, aldus advocaat-generaal Leo den Hollander. [youtube:body:https://youtu.be/UaaoSnE1wik]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.