Grote zorgen bij informatiebijeenkomst in Bergen op Zoom over kerncentrale Doel

20 januari 2016 om 07:58
nl
Zeker 200 mensen zijn dinsdagavond naar een informatiebijeenkomst in Bergen op Zoom gekomen waar werd gesproken over Belgische kerncentrales. De avond was georganiseerd door verschillende milieuorganisaties uit België en Nederland.
Profielfoto van Huisman Marcel
Geschreven door
Huisman Marcel

Aanleiding is het groeiend aantal incidenten bij kerncentrales als Doel, vlak over de grens bij Bergen op Zoom. De bezoekers kwamen uit Zeeland, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. Zij uitten vooral hun zorgen over de veiligheid van de kerncentrale. België besloot onlangs nog om de kerncentrale langer draaiend te houden dan vooraf is afgesproken.
'sluit Doel'"Ze moeten zo snel mogelijk stoppen met kernenergie. De Belgen hebben moeten toch ook zien dat ze met vuur spelen", vertelde een van de bezoekers. De kerncentrales van Doel zijn sinds 1975 in gebruik en inmiddels officieel al afgeschreven.
Ook zijn er verschillende incidenten geweest, zoals storingen en sabotage. Toch vindt België de kerncentrale veilig genoeg. Er is al akkoord gegaan met het opnieuw opstarten van de kerncentrales. Dit tot grote ergernis van milieuorganisaties en omringende gemeentes.
'Zorgen zijn terecht'"We zien dat de incidenten zich blijven opstapelen, er is een probleem met de sabotage van Doel 4, die tot op de dag van vandaag niet is opgelost en bovendien hebben we een kernreactor met scheurtjes", somt Sara van Dyck op namens de Belgische Bond Beter Leefmilieu. "Ik denk dat de zorgen zeker terecht zijn. We zijn de laatste maanden steeds weer opnieuw geconfronteerd met incidenten. Ze worden om de haverklap stilgelegd."
Op de bijeenkomst werd opgeroepen om tijdens de woensdag geplande inspectie van Doel spandoeken mee te nemen om op te roepen de kerncentrale te sluiten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.