Video

Brabantse marathonschaatsers genieten van schaatskoorts in Haaksbergen: 'Hier doe je het voor'

20 januari 2016 om 07:49
nl
Een schaatsmarathon op natuurijs in Nederland. Schaatsliefhebbers hadden er niet meer op gerekend. Maar de weergoden zijn de marathonschaatsers deze week gunstig gezind en daarom werd dinsdag in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs gereden. Aan de start twee Brabanders: geboren Boxtelaar Crispijn Ariëns en Robert van Dalen uit Giessen.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

Beiden hadden niet gedacht dit seizoen nog een marathon op natuurijs in Nederland te kunnen schaatsen. "Eigenlijk niet nee", erkende Van Dalen. "We stonden op het punt om naar Oostenrijk te vertrekken voor een serie wedstrijden op de Weissensee. Dit is een leuke verrassing."
"Dit heeft sfeer. Je ziet het. Er staan hier een paar duizend man. Hier doe je het voor als marathonschaatser", beaamde Ariëns.
SchaatskoortsMarathonschaatsen is een kleine sport in Nederland, maar zodra het kwik onder nul gaat en de schaatshal wordt verruild voor de buitenlucht dan slaat de schaatskoorts toe in Nederland. In Haaksbergen stond een paar duizend man langs de ijsbaan.
"Het marathonschaatsen verdient meer aandacht", vindt Ariëns. "Het zou mooi zijn als de wedstrijden op kunstijs ook zoveel publiek zouden trekken. Het leeft wel, want zodra het een beetje gaat vriezen staat heel Nederland op z'n kop. Dat zie je hier."
SmaakmakerCrispijn Ariëns was één van de smaakmakers in Haaksbergen. Halverwege de wedstrijd zette hij met twaalf anderen het peloton op een ronde en die voorsprong werd niet meer weggegeven. Uiteindelijk won Gary Hekman uit de ploeg van Ariëns in de sprint. Dat stemde Ariëns tevreden.
"Net geen podium voor mij. Dat is jammer, maar we zaten met z'n tweeën in de kopgroep. Gary is de snelste sprinter. Dan moet je het slim uitspelen en dat is gelukt. Ik werd zelf nog vijfde dus ik denk dat ik een goede wedstrijd heb neergezet."
Van Dalen eindigde in het peloton op plaats 22. "Het was een zware wedstrijd. Het tempo lag hoog en het ijs werd steeds slechter. Op zich zijn we tevreden. Onze sterkste man zat mee in de kopgroep. Hij was in de finale nog de smaakmaker van de wedstrijd door nog een aantal keer te proberen weg te komen uit de groep. We hebben ons mooi laten zien."
Weissensee  De eerste marathon op natuurijs in Nederland was voorlopig ook de laatste. Want morgen vertrekken de marathonschaatsers naar Oostenrijk voor een serie wedstrijden en als ze terug zijn is de dooi in Nederland alweer ingezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.