ASML boekt recordwinst, omzet 6,3 miljard

20 januari 2016 om 08:40 • Aangepast 21 november 2020 om 13:18
nl
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven heeft een prima jaar gedraaid. In 2015 werd 6,3 miljard euro omzet gerealiseerd. Dat blijkt uit de jaarcijfers die woensdagochtend bekend zijn gemaakt.
Profielfoto van Sid van der Linden
Geschreven door
Sid van der Linden

De winst over het jaar komt uit op 1,4 miljard. Nog nooit werd er zoveel winst geboekt. In 2014 was de winst nog 1,2 miljard.
Het afgelopen jaar zijn er bij ASML enkele honderden banen bij gekomen. In 2014 stonden er 14.072 mensen op de loonlijst, dit jaar zijn er dat 14.681, waarvan 2.513 flexwerkers. Het bedrijf heeft meer vaste medewerkers in dienst en minder flexwerkers dan vorig jaar. In Veldhoven werken op dit moment 8.500 mensen.

Wachten op privacy instellingen...

Minder investeringen eind 2015De chipindustrie zat eind vorig jaar in een dipje. Er waren minder investeringen en dat merkte ook ASML in de laatste kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal werd een nettowinst van 292 miljoen euro gerealiseerd, tegen 322 miljoen euro een periode eerder.
Na het eerste kwartaal van volgend jaar moet het allemaal weer aantrekken, verwacht het bedrijf.
Sneller slimmerComputerchips moeten ongeveer elke twee jaar twee keer zo slim zijn, stelt de Wet van Moore. Dat wil zeggen dat er steeds meer transistors in chips gestopt moeten worden. Dat wordt langzaamaan moeilijker omdat die transistors steeds kleiner moeten worden.
Toch verwacht ASML volgend jaar bij te kunnen blijven met die Wet van Moore. De EUV-machine van ASML is de meest geavanceerde technologie voor het fabriceren van chips.
Volgend jaar verwacht het bedrijf zes tot zeven van die machines te verschepen naar klanten, zodat die vanaf 2018 kunnen beginnen met het maken van slimmere chips.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.