Grootste partij Bergen op Zoom wil naar rechter stappen om kerncentrale Doel te sluiten

20 januari 2016 om 14:47
nl
De politieke partij GBWP uit Bergen op Zoom overweegt naar de rechter te stappen om de kerncentrale in Doel (België) te laten sluiten. Dat zegt fractievoorzitter Evert Weijs woensdag tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

“Ook Maastricht denkt na over gerechtelijke stappen. Die stad kampt met soortgelijke problemen met Belgische kerncentrales. Het liefst stappen we met meerdere steden samen of met de provincie naar de rechter”, vertelt Weijs.
Grote zorgenDe fractievoorzitter legt uit dat onder de inwoners van Bergen op Zoom en in de regio grote zorgen zijn over de kerncentrale in Doel. “Er zijn de afgelopen periode veel incidenten geweest van haarscheurtjes tot een ontploffing. Dat zijn geen zaken die bij een kerncentrale thuishoren. We krijgen veel signalen van inwoners die zich grote zorgen maken. Bijvoorbeeld: hoe kom ik aan jodiumpillen? Maar er zijn steeds meer mensen die er geen vertrouwen meer in hebben en willen dat de kerncentrale per direct sluit.”
De problemen rondom de kerncentrale leven in de regio Bergen op Zoom. “Er was massale belangstelling voor de informatiebijeenkomst van de milieuverenigingen, dat zegt genoeg.”
Minister ziet juridische stappen steden niet zittenDe steden Aken en Maastricht willen dus juridische stappen ondernemen om de zustercentrale van Doel, Tihange, te sluiten. De Bergse partij wil die steden volgen om Doel dicht te krijgen. Minister Melanie Schultz van Haegen ziet dat niet zitten. "Er zijn nationale en internationale onafhankelijke organisaties die toezien op de veiligheid in Doel en die hebben niet aangegeven dat er een veiligheidsprobleem is", zegt ze tegen Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.