Tilburgse hulpgoederen voor vluchtelingenkamp in Duinkerken - Omroep Brabant

Tilburgse hulpgoederen voor vluchtelingenkamp in Duinkerken

20 januari 2016 om 17:11
nl
Op zaterdag 23 januari gaan Tilburgse vrijwilligers naar het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Grande Synthe bij Duinkerken, Ze gaan daar hulpgoederen uitdelen. "We geven naast dekens, slaapzakken en winterjacks ook warmte door middel van een knuffel."
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Initiatiefnemer van de Tilburgse actie is Veerle Slegers, voormalig gemeenteraads- en Statenlid. “Ik werd al eerder benaderd door familie van vrachtwagenchauffeurs die op Calais rijden om in Brussel aandacht te vragen voor de onveilige situatie: vluchtelingen die ook daar in de bossen leven, proberen op alle mogelijke manieren, dus ook met geweld, met vrachtwagens mee te liften naar Engeland."
Zelf in de modderToen Slegers uit de Verenigde Staten door een mensenrechtenonderzoeker in Washington werd gevraagd uitleg over het kamp van 'vergeten vluchtelingen' in Duinkerken te geven, besloot ze om aan de Europese en Franse autoriteiten te laten zien wat een solidair en menselijk Europa echt betekent.
"Het werd tijd ook zelf in de modder te staan. Zaterdag vertrekken we met twee busjes aan hulpgoederen. We brengen dekens, slaapzakken, winterjacks en laarzen. En natuurlijk brengen we ook warmte, een knuffel zullen we niet laten."
'Omstandigheden erbarmelijk'Hendrik de Kok die al eerder naar Duinkerken ging en ook twee keer op Lesbos vluchtelingen opving, is er zaterdag ook bij. Hij staat in contact met hulpverleners die in het kamp verblijven en kent de problemen als geen ander.
"Franse autoriteiten laten in het kamp geen tenten, gasflessen of grote stukken hout toe, het is een ijzige modderpoel waar mensen zich moeilijk warm kunnen houden. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Vluchtelingen wonen  in zelfgebouwde tentjes zonder water, elektra en sanitaire voorzieningen."
Grens hermetisch geslotenIn het kamp verblijven 2500 meest Koerdische vluchtelingen inclusief zo’n 250 kinderen. "Ze proberen over te steken naar Engeland maar dat land heeft inmiddels zijn grens hermetisch gesloten."
Ook Johan van den Hout, provinciebestuurder in Brabant gaat mee. Van den Hout vervoert zaterdag hulpgoederen met zijn eigen bus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.