UnitedConsumers: ‘Tanken wordt alsmaar goedkoper en er kan misschien nóg 20 cent af'

20 januari 2016 om 19:58
nl
Automobilisten varen wel bij de alsmaar dalende olieprijzen. De benzineprijs aan de Nederlandse pomp zit nu al op het laagste niveau in jaren. En er kan zomaar nog twintig cent van de literprijs af gaan, heeft consumentencollectief UnitedConsumers uit Eindhoven uitgerekend.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 bedraagt inmiddels 1,52 euro, bij sommige pompen betalen consumenten niet meer dan 1,30 euro. En voor een vat ruwe olie moet op de markt nu een kleine 28 dollar neergeteld worden. Goedkope pompenZakt de olieprijs naar twintig dollar per vat, dan daalt de adviesprijs voor snelwegtankstations volgens UnitedConsumers naar 1,43 euro. Bij een olieprijs van tien dollar is de consument bij zijn tankbeurt waarschijnlijk nog maar 1,32 euro per liter kwijt.
Voor goedkope pompen, waar weinig tot geen marge gerekend wordt, betekent dit dat de literprijs in theorie richting de 1,10 euro kan gaan. De vooruitzichten voor de automobilist zijn vooralsnog goed.
De meeste kenners denken dat de olieprijzen nog wel even blijven dalen. Het overaanbod aan olie op de markt dreigt alleen maar groter te worden, nu ook Iran weer op grote schaal mag gaan exporteren.
Consument profiteert De consument profiteert hiervan, zegt analist Paul van Selms van UnitedConsumers. “Elk dubbeltje dat de pompprijs daalt, levert de gemiddelde automobilist ongeveer 100 euro per jaar op.”
In 2015 konden autorijders in Nederland ook al ruim 100 euro besparen op brandstofprijzen, vergeleken met het jaar ervoor. Deze lijn lijkt zich in 2016 voort te zetten.
De prijs voor benzine en diesel ligt op dit moment meer dan vijftien cent lager dan het gemiddelde van vorig jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.