Syriërs in noodopvang Rosmalen weigeren avondmaaltijd en dreigen met hongerstaking

20 januari 2016 om 23:18
nl
Syriërs hebben woensdag in de noodopvang voor vluchtelingen in Rosmalen de avondmaaltijd geweigerd. Het zou gaan om tientallen asielzoekers, die dit de start van een hongerstaking noemen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten vooralsnog geen actie te ondernemen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De Syriërs willen overplaatsing naar een ander opvangcentrum afdwingen. Een actievoerder vertelt tegen het BD dat de asielzoekers eerlijke antwoorden willen.
Pas na 48 uur"Als het om een serieuze actie gaat, gaan we met de mensen in gesprek over de reden van hun staking", laat een woordvoerder van het COA weten. "Pas na 48 uur spreken we officieel van een hongerstaking."[YouTube:body:https://youtu.be/HzxkjhV2wWA]
Ook laat het COA weten niet precies te weten wat de reden van het protest is, maar dat als het zou gaan om overplaatsing naar een permanent opvangcentrum, zij daar niks aan kunnen doen.
Te weinig te etenEind september legde een cameraploeg van PowNed in een undercoverfilmpje vast dat de vluchtelingen vonden dat ze te weinig te eten kregen. In het filmpje was onder meer te zien hoe twee vluchtelingen klagen over het gebrekkige ontbijt en over de karige lunch.
In de noodopvang zitten vooral mannen uit Syrië en Eritrea. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is in overleg met de gemeente om de noodopvang tot en met 1 januari 2017 open te laten blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.