Advocaten van Johan van Laarhoven willen rechercheurs en officier van justitie onder ede horen

21 januari 2016 om 12:35
nl
De advocaten van Johan van Laarhoven hebben de rechter donderdag gevraagd om onder meer twee rechercheurs en een officier van justitie onder ede te mogen horen als getuige.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De advocaten willen duidelijkheid over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van Van Laarhoven in Thailand. De voormalig coffeeshophouder uit Tilburg is door de Thaise rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar. Hij moet twintig jaar van zijn straf uitzitten, Van Laarhoven gaat in hoger beroep. Hij kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet.
Onder edeDe advocaten van Johan van Laarhoven willen onder meer twee rechercheurs, een officier van justitie, zijn parketsecretaris en twee politie-liaisons in Thailand in het openbaar en onder ede horen als getuige. Het verzoek dient donderdag bij de rechtbank in Den Haag.
De getuigenverhoren moeten duidelijkheid geven over de rol die Nederland speelde in de vervolging van Van Laarhoven in Thailand. Het Nederlandse OM houdt vol dat de Thai op eigen initiatief handelden.
De advocaten wijzen erop dat in juli 2014 een brief is geschreven aan de Thaise autoriteiten met het verzoek een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te beginnen. Ook heeft de Thaise ambassade in Nederland volgens de advocaten bevestigd dat de aanhouding van Van Laarhoven gebeurde op verzoek van Nederland.
Van Laarhoven begon 35 jaar geleden de coffeeshop The Grass Company in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van het Openbaar Ministerie in Nederland werd aangehouden.
“Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen”, aldus advocaat Sydney Smeets in een eerder stadium.    
   


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.