Depressieve asielzoeker klimt in metershoge zendmast Autotron Rosmalen

21 januari 2016 om 18:03
nl
Een asielzoeker is donderdagochtend op het terrein van Autotron in Rosmalen uit onvrede in een metershoge zendmast geklommen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deed de man dit om een overplaatsing naar een ander opvangcentrum af te dwingen. Diverse asielzoekers beweren echter dat de bewoner depressief is en van plan was om zichzelf van het leven te beroven. Honderden asielzoekers weigerden woensdagavond al een avondmaaltijd.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Veel bewoners van het tijdelijke asielzoekerscentrum in Rosmalen waren getuige van de levensgevaarlijke capriolen van de man. Uiteindelijk is de vluchteling op eigen houtje naar beneden geklommen, bevestigt COA-woordvoerder René Ploeg. De waaghals raakte niet gewond.
ZIE OOK: Syriërs in noodopvang Rosmalen weigeren avondmaaltijd en dreigen met hongerstaking
'Géén hongerstaking'Werknemers van COA en hulpverleners van de ggz gaan met de man in gesprek om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. “Want dit zorgt natuurlijk voor een hoop onrust onder de asielzoekers. Met hen zijn we vandaag in gesprek gegaan. Inmiddels is de rust op het terrein wedergekeerd.”
Honderden Syrische vluchtelingen lieten woensdagavond al het avondeten massaal staan. Zij dreigden met een hongerstaking, maar zover is het volgens het COA niet gekomen. “Het is echt niet zo dat er honderden mensen op het Autotron aan het staken zijn. Een aantal asielzoekers heeft inderdaad zijn frustraties geuit, maar van een hongerstaking, zoals door sommige media wordt geschetst, is geen sprake.”
ZIE OOK:  Asielzoekers in kaart gebracht: worden er in jouw buurt vluchtelingen opgevangen?
Leefomstandigheden AutotronDe vluchtelingen op het Autotron klagen al maanden over de leefomstandigheden op het Autotron. Zo vinden ze dat het er koud is, dat ze weinig te eten krijgen en dat ze niets te doen hebben. “We proberen wederzijds begrip te krijgen, we snappen dat een aantal van hen gefrustreerd is”, zegt Ploeg.
Het Autotron in Rosmalen dient als noodopvangcentrum dat een slaapplek biedt aan 500 vluchtelingen. Het gaat enkel om alleenstaande mannen.
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/690121281052786689]
[YouTube:body:https://youtu.be/GDPpIiA8-zI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.