Ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk wint gevecht: haar hulphond mag overal binnen

21 januari 2016 om 17:32
nl
Restaurants, winkels en andere openbare gelegenheden mogen voortaan geen mensen met een hulphond meer weigeren. De Tweede Kamer heeft dat donderdagmiddag bepaald. Dat is vooral een overwinning voor Helma Verhoeven uit Cuijk. Ze knokt al jaren voor toegang voor haar hond.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

De meeste mensen kennen alleen de blindegeleidenhond, maar veel meer mensen zijn afhankelijk van een viervoeter. "Aan mij zie je niet dat ik ziek ben, maar ik heb hartproblemen, zware epilepsieaanvallen en problemen met mijn bindweefstel", zegt Helma Verhoeven.
Haar hulphond is essentieel voor haar eigen veiligheid. "Mijn hond merkt wanneer ik en aanval krijgt en waarschuwt mij dan. Hij heeft al meerdere keren mijn leven gered."  
Voettocht naar Den HaagToch wordt haar hond vaak de toegang geweigerd in winkels of restaurants. In een VN-verdrag werd geregeld dat dat niet meer mag. Het was slechts een klein onderdeel van dat verdrag en Verhoeven was bang dat dat in de Tweede Kamer niet zou opvallen. In 2013 begon ze een wandeltocht naar Den Haag om aandacht te vragen voor deze kwestie.
Donderdag kreeg ze de kroon op haar werk. De Tweede Kamer nam het verdrag met die voor haar zo belangrijke bepaling aan. "Het zal best nog wel een jaar duren voordat iedereen van deze nieuwe maatregelen doordrongen is. Maar als de wet van kracht wordt dan hebben we in ieder geval een middel om te voorkomen dat onze dieren worden geweigerd", zegt de Cuijkse.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.