Video

Hongerstakende vluchtelingen willen vooral privacy en hygiëne: 'Het is hier vies en een rommeltje'

21 januari 2016 om 19:17
nl
Honderden asielzoekers in de noodopvang in Rosmalen zijn sinds woensdagavond in hongerstaking. Ze willen naar een betere opvang met meer privacy. Volgens de mannen heeft het COA hen dat beloofd. Robert Ploeg van het COA zegt dat het niet om honderden maar 'enkele tientallen' asielzoekers gaat.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

De hongerstakers weigeren sinds woensdagavond hun maaltijden en zeggen dat ze doorgaan totdat het COA zijn belofte nakomt. "Het COA had ons toegezegd dat we naar een stenen opvang zouden mogen zodra we een status hadden."
'Met zijn achten op één kamer'Vooral het feit dat ze zo op elkaars lip zitten, staat de vluchtelingen tegen "Daar zouden we ook meer privacy hebben. Een- of hooguit tweepersoons kamers terwijl we hier met zijn achten een kamer moeten delen," zegt een vluchteling uit Syrië.
Ze zijn ontevreden over de omstandigheden in Rosmalen, waar het volgens hen een zooitje is. Dat bevestigt Maarten Schuyl die als vrijwilliger regelmatig in het tentenkamp komt. "Er zitten daar 500 mannen bij elkaar, het is er vies en een rommeltje."
'De hygiëne is heel slecht'Abun, een asielzoeker uit Eritrea gaat iedere dag naar de bibliotheek in Rosmalen om er gebruik te maken van het toilet. "De hygiëne in het kamp is heel slecht."
Hij doet niet mee aan de hongerstaking. "Ik begrijp de situatie in Nederland wel, ik ben blij dat we hier opgevangen worden, maar de hygiëne moet echt beter worden. Dat zou voor mij wel een reden zijn voor een hongerstaking."
Geen honderden, maar tientallenHet COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, ontkent dat er honderden asielzoekers in hongerstaking zijn in Rosmalen. Volgens het COA gaat het om 'enkele tientallen'.
Het COA neemt de hongerstaking pas serieus als die langer dan 48 uur duurt. Dan komt er een gesprek waarin het COA de reden voor de hongerstaking wil horen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.