Geen klachten meer in Someren over stank door xtc-afval, afspraken over opruimen van troep

21 januari 2016 om 19:01
nl
De stankoverlast van drugsafval in Someren-Heide is voorbij. Althans, de gemeente heeft deze week geen klachten meer gekregen. De xtc-resten lagen in een gierkelder van een boerderij en veroorzaakten maandenlang veel stank en ademhalingsproblemen bij omwonenden.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De overlast nam zelfs toe nadat de gemeente was begonnen met het opruimen van chemisch afval.
Plan voor opruimen troepInmiddels is met de eigenaar van de boerderij een plan afgesproken om de troep op te ruimen. Dit zal een week of twee gaan duren. Er zijn ook afspraken gemaakt over asbestsanering en het slopen van het deel van de boerderij waar het drugsafval is gevonden.
Het xtc-laboratorium in de boerderij werd vorig jaar maart ontdekt en ontmanteld. In het lab werd poeder geproduceerd voor zeker vijf miljoen xtc-pillen. In een schuur werden twee verborgen ruimtes aangetroffen met daarin twee drukreactievaten en een distilleerketel. Behalve xtc-poeder is in het lab ook speed gevonden.
Kritiek op aanpak gemeenteDe manier waarop de gemeente het afval probeerde te verwijderen, leidde tot kritiek van een hoogleraar toxicologie van de Universiteit Utrecht. Volgens hem had de gemeente eerst goed onderzoek moeten doen hoe ze het afval het beste kon verwijderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.