Onduidelijkheid rond betrokkenheid Somalische Tilburger bij terreuraanslag in Mogadishu

22 januari 2016 om 15:30 • Aangepast 21 november 2020 om 13:14
nl
De bloederige terreuraanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu, waarbij donderdag zeventien burgers om het leven kwamen, staan mogelijk op naam van een Somaliër die jaren in Tilburg heeft gewoond. Terreurverdachte Ismail Muse Ahmed Guled, die een Nederlands paspoort heeft, zou zijn gearresteerd op het vliegveld in Mogadishu.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat blijkt onder meer uit berichten van de doorgaans goed ingevoerde freelance-oorlogsjournalist Harald Doornbos. Guled is naar verluidt de enige aanslagpleger die is opgepakt. Of de Tilburgse Somaliër inderdaad is gearresteerd, kan een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Omroep Brabant niet bevestigen.
Volgens Doornbos ontkent de Somalische inlichtingendienst de berichten dat de Nederlandse paspoorthouder is gearresteerd na de terreuraanval.

Wachten op privacy instellingen...

Het vermoedelijke meesterbrein achter de aanslag van donderdag zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslag vorig jaar op het Central Hotel in dezelfde stad. Ook was hij degene die achter de aanslag zat in Djibouti, waarbij in 2014 zes Nederlandse militairen gewond raakten.

Wachten op privacy instellingen...

Aanslag MogadishuTen minste vijf gewapende mannen vielen donderdag een hotel en een restaurant aan. Daarop braken gevechten uit die volgens de politie tot in de vroege ochtend duurden.
Er waren in totaal acht aanslagplegers in Somalië. Zes werden neergeschoten, één iemand pleegde zelfmoord en één iemand werd opgepakt. Dat zou dus om Guled gaan.

Wachten op privacy instellingen...

al-ShabaabDe aanvallers schoten volgens de politie lukraak om zich heen. "De aanval duurde ongeveer zeven uur'', zei een politiemedewerker, die sprak over zeker zeventien burgerdoden. Volgens een andere politieman zijn minstens 25 personen om het leven gekomen. Veiligheidstroepen konden de terroristen uiteindelijk uitschakelen.
De aanval is opgeëist door de terreurbeweging al-Shabaab. Strijders lieten volgens de politie tegen zonsondergang een eerste autobom afgaan bij het restaurant. Later zou nog een tweede ontploffing zijn gevolgd.

Wachten op privacy instellingen...

Vergelijkbare aanslagEerder deze maand werd het Afrikaanse Burkina Faso al opgeschrikt door een vergelijkbare aanslag. Daar kwamen tientallen mensen om het leven bij een aanval op een hotel en restaurant in hoofdstad Ouagadougou. Terroristen schoten eerst om zich heen en hielden daarna mensen in gijzeling. Ook een 67-jarige Nederlander overleefde het geweld niet.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.