Fraude met opleidingen kost Hermes’ moederbedrijf miljoenen euro's

22 januari 2016 om 15:59
nl
Busbedrijf Connexxion betaalt 7,5 miljoen euro terug aan de Belastingdienst vanwege fraude met opleidingen, bij onder meer dochterbedrijf Hermes. Daarnaast krijgt Connexxion van justitie een boete van 45.000 euro voor valsheid in geschrifte.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

Uit diverse eerdere publicaties blijkt dat de malversaties ook bij Hermes in Zuidoost-Brabant plaatsvonden. Toen gaf een woordvoerster van Connexxion aan Omroep Brabant toe dat het over de opleidingen bij het Summa College ging.
Gesjoemel met subsidies voor opleidingenDe zaak speelde in 2010 en kwam in 2014 aan het licht bij een controle van de Belastingdienst, waarna een onderzoek van de FIOD volgde.
Uit onderzoek bleek dat Connexxion toen een illegale constructie had opgezet voor beroepsopleidingen voor personeelsleden. Er werden op papier meer uren genoteerd voor de opleidingen dan de buschauffeurs daadwerkelijk aanwezig waren.
Onterechte belastingaftrekHierdoor kon Connexxion onterecht extra belastingaftrek claimen. Er werd toen een boete van twaalf miljoen euro genoemd als schikkingsvoorstel. Dat is nu dus 7,5 miljoen euro geworden.
Een woordvoerder van Connexxion geeft toe dat ook buschauffeurs van Hermes in Zuidoost-Brabant van de bewuste opleidingen gebruik hebben gemaakt. Maar volgens Connexxion zou het bedrijf daar niet van hebben geweten.
Summa College niet vervolgd, wel beboetDie opleidingen werden via een uitzendbureau bij het Summa College in Eindhoven afgenomen, maar de school was niet op de hoogte van het gesjoemel. Het voormalige ROC Eindhoven is dan ook nooit betrokken geweest bij het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak, zo benadrukt een woordvoerder.
Het Summa College, waar de gewraakte opleidingen voor de buschauffeurs van Hermes plaatsvonden, werd wel aangepakt. De Onderwijsinspectie concludeerde al in 2013 dat de bewuste opleidingen niet aan de eisen voldeden. Het voormalige ROC Eindhoven moest in eerste instantie ongeveer vier miljoen euro terugstorten bij de Onderwijsinspectie.
Later kwamen de school en de Onderwijsinspectie een schikking overeen. Het Summa College hoeft niets terug te betalen maar moet voor het aangeslagen bedrag uit eigen middelen lessen verzorgen voor speciale, kwetsbare doelgroepen op lager vmbo-niveau.
Boetes inmiddels betaaldEen woordvoerder van Connexxion zegt in de Telegraaf dat het om een fors bedrag gaat, maar dat het bedrijf dit aankan. De miljoenen zijn inmiddels overgemaakt aan de Belastingdienst.
Het OM vindt de aanvullende boete van 45.000 euro een passende schikking voor de gepleegde strafbare feiten, omdat dat ook de strafeis zou zijn geweest, als de zaak voor de rechter was gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.