Video

Nieuwe rustplaats voor 'meisjes uit Druten' in kapel bij Kasteel Bouvigne in Breda

22 januari 2016 om 19:42
nl
Twee zwakzinnige meisjes, Mia Rutjes en Molleke Bijkerk, uit het Gelderse Druten zijn vrijdag herbegraven in de kapel in de tuin van Kasteel Bouvigne in Breda. Begin september van het vorig jaar zijn de stoffelijke resten van beide meisjes opgegraven in de kasteeltuin. Vrijdagmiddag kregen beide meisjes in besloten kring een nieuwe rustplaats in de kapel op het terrein.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

De kinderen waren met bijna 400 meisjes aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vanuit het Gelderse Druten geëvacueerd naar Breda.
Beiden stierven een natuurlijke dood en zijn destijds begraven naast de kapel. De twee zouden zijn gestorven aan uitputting, verzwakking en ondervoeding in de oorlogsperiode.
StiekemZij werden stiekem begraven, omdat er niet begraven mocht worden van de Duitsers, zo staat op de website van de Stichting de Greb. Het was dus helemaal niet zeker dat de meisjes daadwerkelijk in de tuin bij het kasteel in Breda waren begraven.
Neel van den Oever, die een boek schreef over het internaat, hoorde dat op het terrein bij het kasteel twee meisjes begraven zouden liggen.
Een van de betrokken families woont nu in Brabant, de andere buiten onze provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.