Video

Carnaval voor mensen met beperking op vliegbasis Gilze-Rijen: 'Leukste feest ter wereld!'

23 januari 2016 om 18:45
nl
"Ik ben zo blij dat ik voor jullie mag optreden. Ik heb thuis gezegd, dat ik naar het allerleukste feest van de wereld ben!" Met die woorden sprak entertainer Johnny Gold zaterdagmiddag een grote menigte toe in een hangar op vliegbasis Gilze-Rijen. En het kan zo maar waar zijn. Want duizend Brabanders met een verstandelijke beperking bouwden daar een knalfeest van jewelste.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Ik was eerst fan van Willem II, maar mijn neefjes zijn voor PSV. Dus nu ben ik ook voor PSV." Trots vertelt een man over het voetbalshirt wat hij draagt. Eronder zit een dierenpak. "Een ezel, ie-aa!" En zijn metgezel is een beer, toch? "Nou, ik ben eigenlijk een aap!"
Dak erafSamen gaan de ezel en de aap naar binnen. Daar gaat het dak eraf. De meeste bezoekers hebben hun jas nog maar amper uit, of ze lopen al in een polonaise. Handjes de lucht in? Geen probleem.
Het is de 26ste keer dat CV De Kiekendieven het evenement verzorgt. De carnavalsvereniging bestaat uit zeven ex-militairen. En dat kleine gezelschap was een volle werkweek zoet met de voorbereidingen voor het carnavalsfeest. De noeste arbeid wordt beloond. Piraten, prinsen, lieveheersbeestjes: alle gezichten stralen van plezier.
Geen ongelukkenVoorzitter Harry Pattist: "Vanaf minuut één gaat het los. Wij hebben veel vaste klanten die al jaren komen en het hier gezellig vinden." Staand op het podium voorin de zaal, houdt Pattist de trap naar dat podium voortdurend in de gaten. Bezoekers klimmen op en af. "De trap heeft wel leuningen, maar we moeten toch goed opletten. want er mogen geen ongelukken gebeuren!"
Verderop in de zaal lopen twee medewerkers van de vliegbasis rond. Ook zij hebben een glimlach van oor tot oor. "Wij hebben BHV-dienst. Zo gauw de aanvraag voor vrijwilligers komt, zeggen wij: ja! Iedereen heeft plezier, geweldig om te zien."
'Andere kant opdraaien!'Ook deze BHV-ers zijn voortdurend alert. "Nu even de andere kant op draaien!" De woorden zijn gericht tegen een dame die uit enthousiasme minutenlang rondjes draait. Haar begeleider vertelt de BHV-ers: "Ze is blind en dan word je er niet duizelig van."
Feestzanger Johnny Gold uit Almkerk roept op tot een mega-polonaise. En dat wordt het. We gaan nog niet naar huis!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.