'Ik snap dit ook niet', Willem II verspeelt voorsprong en verliest onnodig van sc Heerenveen

23 januari 2016 om 23:40
Willem II heeft nul punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Heerenveen zaterdagavond. In de eerste helft leek de ploeg van Jurgen Streppel nog op een zege af te stevenen. De ploeg was veel sterker dan de thuisploeg. Maar in de tweede helft was er niets van dat spel over.
Profielfoto van Peter de Bekker

Heerenveen begon de wedstrijd opvallend offensief, met vier aanvallers. De sterke Henk Veerman was door Foppe de Haan voor het gebruikelijke aanvalstrio Sam Larsson-Mitchell te Vrede-Arber Zeneli geplaatst. Heerenveen begon ook met een offensief, maar de eerste goede kans was voor Willem II.
StrafschopErik Falkenburg kreeg de bal - vrij voor het doel - op een presenteerblaadje van Lucas Andersen, maar de middenvelder schoot op Edwin Mulder. Ook de volgende goede kans was voor Willem II. Een uitbraak via nieuweling Guus Hupperts leidde na een kwartier tot een schot waarbij Mulder weer handelend moest optreden.
Bij de derde Tilburgse kans was de Heerenveen-goalie echter kansloos. Nick van der Velden benutte in de twintigste minuut een penalty, nadat Stefano Marzo aan zijn arm was gaan hangen in het strafschopgebied: 0-1.
Veilige havenHeerenveen kwam niet verder dan twee schoten die tijdig geblokkeerd werden, zodat Kostas Lamprou niet in actie hoefde te komen. De ploeg was de bal zo snel kwijt dat er nooit echt druk gezet kon worden op de Tilburgse defensie.
Nick van der Velden had Willem II vlak voor rust al in veilige haven kunnen brengen, maar zijn schot belandde net naast de verkeerde kant van de paal.
Duel kanteltTijdens de rust wijzigde Foppe de Haan zijn opstelling. Middenvelder Morten Thorsby verving spits Te Vrede. Dat zorgde ervoor dat Heerenveen vaker de bal had en dat leverde kansen op. Een schot van Arber Zeneli moest door Lamprou worden gekeerd, een kopbal van Kenneth Otigba uit een corner ging net naast het Willem II-doel en een penalty werd weggewuifd door arbiter Danny Makkelie.
De gelijkmaker viel op het moment dat die storm wegebde. Zeneli scoorde na zeventig minuten en toen was de ban gebroken. Kenneth Otigba - met een kopbal uit een corner - en Sam Larsson - via een fraaie vrije trap - kantelden het duel vervolgens in Fries' voordeel en bezorgden Willem II een kater. "Ik snap het niet", verzuchtte middenvelder Erik Falkenburg na afloop. "In de eerste helft voetbalden we gewoon goed, creëerden we kansen. Maar in de tweede helft was er niks van over..."
Willem II zakt door de tweede nederlaag op rij - vorige week was ook NEC al te sterk - naar de veertiende plaats op de ranglijst, met achttien punten uit negentien duels. "Na de eerste helft moesten we met 3-0 voor staan", analyseerde trainer Jurgen Streppel in de catacomben. "Dan is het over en uit en kun je dit duel uitspelen. In de tweede helft liepen we te ver achteruit."
Transfer ZivkovicRichairo Zivkovic ontbrak in de Willem II-selectie. De Ajax-huurling werd met hoge verwachtingen naar Tilburg gehaald, maar hij maakte die reputatie de afgelopen maanden niet waar. Volgens Streppel had het buiten de selectie laten van Zivkovic met 'voetbaltechnische redenen' te maken, maar het gerucht gaat dat Zivkovic Willem II mag verlaten. "Hij is een fijne gozer om mee te werken", benadrukt de coach. "Maar hij wil graag spelen. We zullen kijken wat het beste is."