Duizenden inwoners voor kleiner azc in Heesch, ‘Niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden'

24 januari 2016 om 15:13
nl
Het vluchtelingendebat lijkt te ontsporen. In de media verschijnen berichten over voor- én tegenstanders van de komst van een azc. Maar de nuance, bijvoorbeeld van mensen die pleiten voor een middenweg, lijkt te missen. En dat is precies waar ze zich in Heesch nu hard voor maken. Vele Heeschenaren willen 'niet weglopen voor hun verantwoordelijkheden', maar willen wel een kleiner azc.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Heesch was de afgelopen week het toneel van een protest tegen de komst van een groot asielzoekerscentrum. De gemeente Bernheze wil vijfhonderd vluchtelingen voor een periode van tien jaar opvangen, maar veel dorpsbewoners zien het grote aantal vluchtelingen en de lange duur niet zitten.
Voor sommigen was het protest aanleiding om flink huis te houden. Ze hingen varkens in bomen en gooiden met houtblokken, vuurwerk en eieren naar de politie en naar het gemeentehuis. Er werd ook een kogelbrief bezorgd. Het vluchtelingendebat werd daarmee op scherp gezet.
LEES OOK: 'Demonstranten blijf thuis!', oproep organisator azc-protest Heesch na kogelbrief
Vreedzame oplossingMaar in Heesch is ook een actiegroep actief die op een vreedzame manier wil strijden voor een betere oplossing. Die beseft dat de opvang van asielzoekers noodzakelijk is, maar vindt dat dit naar rato moet. De actievoerders willen dat er honderd vluchtelingen voor maximaal drie jaar worden opgevangen.
Zij zijn dagenlang bezig om handtekeningen op te halen, zowel online als op papier. Een groep van tien man gaat zondag langs de deuren in Heesch om te strijden voor een kleiner azc. Sommige gesprekken met Heeschenaren duren wel een kwartier.
LEES OOK: Knuffelvarken achtergelaten na demonstratie: 'Heesch is tegen geweld'
'Niet zwart of wit'"Dit is een uiterst gevoelig onderwerp waar we de tijd voor willen nemen. Het is niet zwart of wit", zegt actievoerder Harm Ruijs tegen Omroep Brabant. "Wij merken dat de hele gemeenschap eigenlijk op één lijn zit. We willen iets voor de vluchtelingen doen, maar dat moet dan wel op een gepaste manier gebeuren."
Want Heesch wil best vluchtelingen opvangen, omdat anders anderen met het probleem worden opgezadeld. "Dit betekent dat andere gemeenten de vluchtelingen moeten opvangen. Is dat reëel? En eerlijk?"
LEES OOK: Hoe voorkom je dat het debat over vluchtelingen uit de hand loopt?
Grote centra mogelijk het probleemHet probleem zit hem volgens Ruijs in het feit dat er, volgens het huidige plan ook in Heesch, vooral grote asielzoekerscentra komen. "Hierdoor gaan mensen op hun achterste poten staan. Die centra worden buiten de gemeenschap geplaatst", zo zegt hij. "Hierdoor ontstaat er afstand met de bevolking."
Het alternatief is volgens de actievoerder om vluchtelingen in kleine groepen tussen de bevolking onder te brengen. Dat kan volgens hem best voordelen hebben. "Waarom maken ze geen gebruik van de sociale controle in een dorp? Dan worden de rotte appels er vanzelf tussenuit gepakt. Het zingt rond als iemand iets fout doet."
Andere kernen gepasseerdWat de actievoerders ook willen aankaarten, is het feit dat de gemeente Bernheze de vluchtelingen niet onderbrengt in andere kernen van de gemeente. "Die andere kernen voelen zich gepasseerd. Zij willen ook wel naar rato vluchtelingen opvangen", zegt Ruijs.
De actiegroep heeft op het moment van schrijven 2100 handtekeningen online opgehaald en 2300 handtekeningen op papier. Dat worden er de komende tijd nog meer, denkt Ruijs. Uiteindelijk zullen de handtekeningen aan het college van B en W worden aangeboden.
Handtekeningen binnenkort aangebodenDe actiegroep wil de handtekeningen maandag nog niet aanbieden. Op die dag houdt de gemeenteraad een hoorzitting over de komst van een asielzoekerscentrum in Heesch. In totaal 67 insprekers mogen dan ieder drie minuten hun mening geven in de raadszaal van het gemeentehuis. Alleen bewoners die zich hiervoor hebben aangemeld, zijn welkom.
"De hoorzitting betekent dat we maar drie minuten de tijd zouden hebben om ons verhaal te doen. Dat is te weinig. Met zoveel handtekeningen verdienen we meer. We hopen komende week, in ieder geval voor 4 februari, in gesprek te kunnen met de gemeente tijdens een aparte bijeenkomst", aldus Ruijs.
LEES OOK: CdK Wim van de Donk wil ‘meer rekening houden met lokale omstandigheden bij opvang vluchtelingen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.