Datalek bij St. Anna ziekenhuis Geldrop, gegevens van 4559 patiënten waren maand lang toegankelijk

25 januari 2016 om 06:38
nl
De gegevens van 4559 patienten van het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop zijn meer dan een maand lang online toegankelijk geweest. Dat laat het ziekenhuis per brief weten aan de patiënten waar het om gaat.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Op donderdag informeerde het programma Meldpunt, een consumentenrubriek van Omroep Max, het ziekenhuis over het datalek. Het programma had toegang tot een digitaal bestand met gegevens.
'Een raadsel'Dat bestand was in te zien via het Belgische digitaliseringsbedrijf iGuana dat het ziekenhuis technische ondersteuning biedt bij de overgang naar papierloos werken.
"We staan voor een raadsel hoe de redacteuren dit bestand hebben kunnen vinden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Geldrop. "Het bestand stond op een externe server en was bijvoorbeeld niet verborgen op een website."
Bestand was 33 dagen lang toegankelijk“Door een menselijke fout is dit bestand 33 dagen lang toegankelijk geweest voor onbevoegden”, schrijft de raad van bestuur van het St. Anna aan hun patiënten. Het digitaliseringsbedrijf is ook door Omroep Max geïnformeerd over het datalek en die ‘heeft de gegevens onmiddellijk veiliggesteld’.
Het St. Anna benadrukt met klem dat het bestand géén medische patiëntinformatie bevatte. Het ging om een document met de namen van de patiënten, geboortedata, dossiernummers en vermeldingen van het specialisme.
Excuses van ziekenhuisHet ziekenhuis biedt in de brief excuses aan de patiënten aan omdat ze ‘ondanks continue aandacht voor privacy van patiëntgegevens', die privacy 'in dit geval onvoldoende hebben kunnen waarborgen’.
Op dit moment wordt onderzocht waar het precies fout is gegaan. Het ziekenhuis noemt het lek ‘onacceptabel’ en gaat maatregelen treffen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.
Daarnaast heeft het ziekenhuis een telefoonnummer in het leven geroepen voor betrokken patiënten die meer vragen hebben.
Meldpunt zendt aanstaande dinsdag 26 januari om 19.25 uur het programma over het datalek uit op Omroep Max.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.