Politiemol Mark M. beschadigde mogelijk tien strafzaken en had toegang tot ruim 100 zaken - Omroep Brabant

Politiemol Mark M. beschadigde mogelijk tien strafzaken en had toegang tot ruim 100 zaken

25 januari 2016 om 14:38
nl
Politiemol Mark M. heeft mogelijk 'een kleine tien' onderzoeken van de politie beschadigd. Minister Ard van de Steur van Veiligheid en Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer verder dat de voormalig politieman in totaal ruim honderd strafrechtelijke onderzoeken in de politiesystemen heeft bekeken en delen daarvan heeft opgeslagen. "Het betreft een complex en omvangrijk onderzoek", stelt de minister.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het strafrechtelijk onderzoek naar Mark M. is volgens Van de Steur op dit moment nog in volle gang. Wat de precieze schade is die de politie-ambtenaar mogelijk heeft aangericht, kan dus nog niet worden gemeld.
Als het goed is, wordt het proces-verbaal van de Rijksrecherche in mei bij het Openbaar Ministerie ingeleverd. De geruchtmakende zaak wordt tegen het einde van dit jaar inhoudelijk behandeld bij de rechtbank.
ZIE OOK: Politiemol Mark M. zwijgt in rechtbank terwijl advocaat en justitie er 'mooi schouwspel' van maken
Recherche Son en BreugelDe man uit Weert werkte bij de recherche in Son en Breugel en wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en USB-sticks hebben verkocht.
M. had geen toegang tot gegevens over politie-infiltranten. De 29-jarige man had wel toegang tot het politiezoeksysteem BlueView, waardoor hij bij processen-verbaal, aangiften en andere informatie kon komen. Volgens het OM heeft M. informatie opgevraagd van onderzoeken in het zuiden van het land.
ZIE OOK: Corruptie Mark M. 'groter dan gedacht', politiemol kreeg informatie uit tientallen onderzoeken
VertrouwensfunctieDoor fouten van de politie kon M. jarenlang zijn gang gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij niet aan de vereisten daarvoor voldeed. Toen hij van die taken werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.
M. werd eind september vorig jaar opgepakt. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar autohandelaar Jan L. uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd gevonden. [YouTube:body:https://youtu.be/1iwAox56IKg]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.