Video

Inspraakavond over azc in Heesch verloopt rustig, wel twee arrestaties

26 januari 2016 om 08:39 • Aangepast 21 november 2020 om 13:10
nl
De hoorzitting over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch is maandagavond rustig verlopen. Zo'n duizend demonstranten verzamelden zich vlakbij het gemeentehuis, maar gingen een uurtje later weer weg. Binnen kwamen ruim zestig inwoners aan het woord, in het bijzijn van raadsleden, wethouders en burgemeester Moorman.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

De demonstranten mochten vanwege een noodverordening niet op het plein voor het gemeentehuis komen. Daarom verzamelden zo'n duizend man zich om het plein heen. De demonstranten riepen leuzen, maar verder bleef het rustig. De politie hield hier wel twee mensen aan, onder wie een man die vuurwerk afstak.
Meeste insprekers tegen67 inwoners hadden zich aangemeld om te spreken tijdens de inspraakavond, van wie een aantal niet kwam opdagen. Veruit de meeste insprekers waren tegen de geplande opvang van asielzoekers. Vanwege de vele aanmeldingen mocht iedereen maar drie minuten spreken.
Onze verslaggevers hielden een liveblog bij van de inspraakavond in Heesch. De liveblog is ook terug te kijken in een groot scherm.

Geen besluitvorming, slechts inspraakDe gemeente maakte eerder al duidelijk dat deze avond niet was bedoeld om discussie te voeren en dat er al helemaal geen besluit genomen werd over de komst van een azc. Later deze week maakt de gemeente bekend wanneer de raadsvergadering zal plaatsvinden waarin wél een besluit genomen wordt.
Er is al een tijd ophef in Heesch over het azc dat er mogelijk komt. Het zou dan gaan om een azc voor maximaal 500 mensen voor maximaal tien jaar. "Te veel mensen, te lange periode", zeggen sommige inwoners van Heesch. Zij willen dat er minder mensen worden opgevangen en voor een minder lange periode.
Inwoners willen meebeslissenDe zestig sprekers lieten ook blijken dat de bewoners mee willen beslissen over hoe de opvang in hun gemeente er uit moet komen te zien. "Tegenstanders van het azc zijn niet tegen de opvang van vluchtelingen, en voorstanders niet per se voor een heel groot azc", sprak een van de inwoners.
Sommige sprekers vertelden emotioneel over de angst over hun toekomst en kregen daarvoor een flink applaus van de andere aanwezige sprekers.
Maar hoe boos, bang en ongehoord sommigen zich ook voelden, een van de aanwezigen wist de hele zaal stil te krijgen door te zeggen: "Het zal veel moed kosten en niet gemakkelijk zijn, maar laten we de dialoog aangaan. Tussen de gemeente, inwoners en de vluchtelingen. Want alleen in de dialoog ligt een oplossing die voor iedereen acceptabel is." In de stilte die daarna viel was te voelen dat haar woorden eigenlijk precies omschreven wat de inwoners van Heesch willen.
Verhitte gemoederenDat de gemoederen verhit zijn in het dorp werd vorige week maandag duidelijk tijdens een commissievergadering die niet over het onderwerp ging. Een protest dat op het plein voor het gemeentehuis werd georganiseerd liep uit de hand. Er werd met blokken hout, eieren en vuurwerk gegooid. Meerdere mensen werden gearresteerd en uiteindelijk moest de ME het plein schoonvegen.
Om die reden is er een noodverordening afgekondigd in Heesch. Ook maandagavond is het verboden om te demonstreren in het dorp en er is een samenscholingsverbod van kracht. De politie hield de demonstranten daarom weg van het plein voor het gemeentehuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.