'Dit wil Aalburg absoluut niet', burgemeester Fons Naterop uit afschuw over dreigbrief

25 januari 2016 om 19:59
nl
‘Dit wil Aalburg absoluut niet!’, stelt burgemeester Fons Naterop van Aalburg. Hij spreekt zijn afschuw uit over ‘de inhoud en de strekking’ van de dreigbrief, die maandagochtend bij Omroep Brabant werd bezorgd.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

De anonieme briefschrijver dreigt dat het gemeentehuis van Aalburg zal afbranden als er nog meer vluchtelingen naar het dorp Veen of de gemeente Aalburg komen. De schrijver belooft dat als er meer vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente, het er ‘harder aan toe zal gaan dan in Heesch, Geldermalsen en Steenbergen. Ook verwijst de dreiger naar een politieauto die vrijdag in brand werd gestoken. Dat moet volgens de briefschrijver worden gezien als 'waarschuwing'.  
'Rechtsstaat wordt geschonden'Verwerpelijk, vindt burgemeester Naterop. “Ik ben van mening dat de rechtstaat door dergelijke excessen in ernstige mate wordt geschonden en mensen onnodig beschadigd worden”, schrijft hij in een reactie. “In onze democratie moeten zowel politici als burgers in vrijheid hun mening kunnen geven zonder zich daarbij bedreigd te moeten voelen.”
Daarnaast vindt de burgemeester het ‘zeer verwerpelijk’ dat de Aalburgse gemeenschap in een kwaad daglicht komt te staan. “Ik ben van mening dat onze inwoners zich niet kunnen vinden in de inhoud van deze brief en deze manier van communiceren over vluchtelingenopvang.”
'Ga de dialoog aan'Naterop heeft begrip over de zorg over aantallen en omvang van opvang. “Dat zie je overal in het land. Maar daarvoor ga je met elkaar de dialoog aan en zoek je naar creatieve communicatiemogelijkheden. Daar valt het sturen van dreigbrieven en het uiten van bedreigingen niet onder.”
De burgemeester heeft namens de gemeente aangifte van bedreiging gedaan. Het onderzoek ligt momenteel bij de politie. Ook Omroep Brabant deed aangifte. Op 21 september werd ook een dreigbrief met een gelijke strekking gestuurd aan Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.