122 agenten van Brabantse korpsen weg bij politie door trauma, politie betaalde 1,4 miljoen euro

25 januari 2016 om 20:03
nl
In de afgelopen drie jaar zijn er 122 agenten in Brabant en Zeeland zodanig getraumatiseerd geraakt door hun werk dat ze niet meer in staat zijn om te werken. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, dat die gegevens heeft opgevraagd bij de politie.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

RTL Nieuws vroeg deze cijfers op via een WOB-procedure. In Oost-Brabant gaat het om 76 agenten en in de regio Zeeland-West-Brabant gaat het om 46 agenten. Bij al deze agenten is een Post-Traumatische Stressstoornis (PTSS) vastgesteld.
Deze psychische aandoening kan ontstaan als gevolg van ‘ernstige stressgevende situaties’ waarbij sprake is van levensbedreiging of ernstig lichamelijk letsel. Veelvoorkomende symptomen zijn flashbacks, nachtmerries, slaapstoornis, stress, irritatie en emotionele uitschakeling van herinneringen. Kort gezegd: na heftige situaties in het politiewerk kan dat een zwaar trauma achterlaten.
1,4 miljoen euro uitgekeerd aan getraumatiseerde agentenDe politie heeft smartengeld uitgekeerd aan verschillende agenten die kampen met PTSS. Dat bedrag varieert van nul tot 159.320 euro. In de regio’s Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant is in totaal 1.390.306 euro uitgekeerd aan verschillende agenten.
In heel Nederland gaat dat om een bedrag van 17,4 miljoen euro. In totaal zijn er door het hele land bijna negenhonderd agenten zodanig getraumatiseerd geraakt dat ze geen politiewerk meer kunnen doen.
Vooral in Den Haag en Amsterdam lijken veel traumatiserende gebeurtenissen in het werk plaats te vinden. In die twee steden samen stopten in de afgelopen drie jaar 240 agenten met hun werk. In de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen gaat dat ‘slechts’ om 63 mensen die uitvielen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.