14-jarige Lotte uit Erp helpt kinderen die gepest worden via Instagram-account

26 januari 2016 om 08:45
nl
Via Instagram actievoeren tegen pesten. De 14-jarige Lotte Croijmans uit Erp probeert met haar Instagram-account slachtoffers van pesten een hart onder de riem te sturen. En met succes, want ze heeft inmiddels meer dan 5600 volgers.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

“Ik ben begonnen in groep 8”, vertelt Lotte. “Dat is alweer een tijdje geleden. Je ziet dat kinderen veranderen en dat de één wat sneller verandert dan de ander. En dat kan soms overgaan tot pesten. Daar wilde ik bij helpen.”
Plaatjes en verhalenEn dus begon ze het Instagram-account Pesten_is_niet_Stoer. Iedere dag plaatst Lotte plaatjes die iets te maken hebben met pesten. Zo hoopt ze kinderen die gepest worden te motiveren. En ze plaatst ook anonieme verhalen van gepeste kinderen, die om advies vragen.[Instagram:body:https://instagram.com/p/BAUD7hMMogA]
Lotte zit nu in de tweede klas van de middelbare school. Haar anti-pestaccount is de afgelopen steeds populairder geworden. Al haar posts op Instagram krijgen honderden likes. Zoveel aandacht is leuk, maar daar gaat het haar niet om. “Mijn doel is dat ik steeds meer mensen kan helpen. Ik wil ze laten zien dat ze er niet alleen voor staan.”
Zelf is ze nooit het slachtoffer geweest van pesterijen, iemand pesten heeft ze evenmin gedaan. "Maar het raakt me. Je ziet het soms om je heen gebeuren dat iemand bijvoorbeeld wordt uitgescholden en daar pijn door heeft."HulpverlenerVoor een 14-jarig meisje klinkt Lotte erg wijs. Ze is op haar eigen manier een soort hulpverlener. “Ik krijg soms reacties dat het echt heeft geholpen”, vertelt ze. Sommige verhalen maken veel indruk op haar. “Ik heb ongeveer een jaar geleden met een meisje gesproken. Met haar heb ik nog steeds contact. Het gaat nu veel beter met haar, omdat ze hulp heeft gevonden.”
Inmiddels is Lotte bezig met een website. En in de toekomst hoopt ze van het helpen van pestslachtoffers haar beroep te maken. “Als een soort van psychiater”, legt ze uit.[Instagram:body:https://instagram.com/p/628F0Jsosb]
Het Jeugdjournaal ging langs bij Lotte. Bekijk de reportage.[Instagram:body:https://instagram.com/p/7tEkt6Moh-]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.