Video

'Politie heeft handen vol aan azc’s en terreurdreiging, aanpak criminaliteit in gedrang'

26 januari 2016 om 08:44
nl
De politie kan het extra werk door de komst van asielzoekerscentra en door de aanhoudende terreurdreiging nauwelijks aan. Met de huidige politiecapaciteit is het voor de autoriteiten onmogelijk om overal het vizier op te richten.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Daarvoor waarschuwt burgemeester Peter Noordanus van de gemeente Tilburg. “De politie-inzet voor vluchtelingen kan er niet meer bij. We staan voor onmogelijke keuzes”, zegt hij in gesprek met De Telegraaf.
Politietaken in gedrangVolgens de Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren (VMHP) komen andere politietaken in het gedrang.
De politiebond stelt dat bijna 6000 medewerkers niet voor andere taken worden ingezet, omdat 10 procent van de capaciteit opgaat aan het handhaven van de openbare orde bij azc's en het registreren en begeleiden van vluchtelingen. Daardoor is er te weinig mankracht voor controles van fietsverlichting, aanpak van inbraken en preventiewerk.
Dat kan volgens Noordanus niet langer. Hij vreest dat door de capaciteitsproblemen vele criminele activiteiten niet aangepakt kunnen worden. “En dat is de afgelopen maanden met de terreurdreiging en de vluchtelingenproblematiek alleen maar erger geworden.”
ZIE OOK: Dreigbrief: ‘Gemeentehuis Aalburg in brand als meer asielzoekers komen’
'Financiële chaos'De problemen rond asielzoekerscentra leveren veel overwerk op. Volgens de politiebond is er geen geld om die overuren uit te betalen en is compensatie in tijd lastig, omdat andere werkzaamheden daardoor in de knel komen. “Het is een financiële chaos bij de politie”, zegt Noordanus. “Het wordt hoog tijd dat er ingegrepen wordt.”
Binnenkort gaan alle regioburgemeesters van de grote steden met minister Van der Steur om tafel om klaarheid te eisen. Ze willen weten wat hij van plan is en hoe het nu verder moet. “De opeenstapeling baart mij zorgen. Het is te veel van alles. Er komen alleen maar opdrachten bij. Dat houdt een keer op.”
ZIE OOK: Kogelbrief bezorgd bij gemeente vanwege mogelijke komst honderden asielzoekers in Heesch
'Brabanders heftiger in protest'Vorige week liep een demonstratie in Heesch tegen de mogelijke komst van een azc uit de hand. Tegenstanders gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en ME en het gemeentehuis. Volgens Noordanus hebben de problemen voor een deel te maken met de ‘anarchistische’ inslag van het Brabantse volk.
“Ze zijn iets minder gezagsgetrouw en komen wat heftiger in protest. Maar dat is lang niet overal het geval, want hier in Tilburg hebben we geen last.”[YouTube:body:https://youtu.be/7y9afdNKlpY][YouTube:https://youtu.be/bVUNMv-Iq0A][YouTube:https://youtu.be/DDPURgyeDJQ]
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.