Philips lijdt verlies in laatste kwartaal, maar 60 procent meer winst over heel 2015

26 januari 2016 om 08:59 • Aangepast 21 november 2020 om 13:08
nl
Philips heeft het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 39 miljoen geleden, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst over heel 2015 bedroeg 659 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan in 2014.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het resultaat werd in het laatste kwartaal gedrukt door de eenmalige kosten door het afkopen van pensioenrisico's en door hogere belastingen, meldt het bedrijf dinsdag. De omzet groeide in die periode met bijna 9 procent tot 7,1 miljard euro.
Dat was voor een groot deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die effecten groeide de omzet met 4 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro.

Wachten op privacy instellingen...

ConsumentendivisiePhilips verkocht in het laatste kwartaal voor 3,3 miljard aan medische apparatuur (+15 procent). De omzet van de consumentendivisie was 1,7 miljard euro (+8,8 procent). De verlichtingstak, die de komende maanden wordt verzelfstandigd, verkocht voor ruim 2 miljard euro (+2,6 procent).
De jaaromzet steeg met 13 procent tot 21,4 miljard euro. Philips wil zijn winstuitkering handhaven op 80 cent per aandeel. Voor 2016 verwacht het bedrijf een bescheiden omzetgroei.

Wachten op privacy instellingen...

Medische apparatuurPhilips heeft de vraag naar medische apparatuur in de laatste maanden van 2015 flink zien aantrekken. Met name de Chinese markt liet na een aantal zwakke kwartalen op rij een ‘substantiële’ opleving zien, zei topman Frans van Houten dinsdag in een toelichting op de kwartaalresultaten. “Maar het is nog te vroeg om te verklaren dat de vertraging in China voorbij is.''
De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen in het vierde kwartaal met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. Daarbij werd Philips wel flink geholpen door gunstige wisselkoerseffecten. Zonder die rugwind was de omzetgroei op 3 procent uitgekomen. De orderontvangst nam op vergelijkbare basis met 15 procent toe.
GezondheidstechnologiePhilips wil zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst nog in de eerste helft van dit jaar de verlichtingsdivisie af, waarschijnlijk via een beursgang. Dat proces ligt op koers, ondanks het afketsen van de verkoop van Lumileds. De Amerikaanse autoriteiten blokkeerden de verkoop van dat onderdeel, dat led-componenten maakt, aan de Chinese investeerder Go Scale Capital (GSC).
Van Houten zei dat Philips op zoek is naar een nieuwe koper. Hij erkende dat het niet makkelijk zal worden de overeenkomst met GSC te evenaren. Op de vraag hoeveel lager de verkoopprijs kan uitvallen, wilde hij niet ingaan. “Maar wij hebben geen haast om een veel lagere, minder aantrekkelijke deal te sluiten'', zei hij. De topman houdt er rekening mee dat Lumileds niet voor de zomer zal zijn verkocht.
EffectenbeurzenDe Europese effectenbeurzen deden eensgezind een stap terug door zorgen over de almaar dalende olieprijs en de Chinese economie. De verliezen vielen evenwel lager uit dan eerder op de dag. Philips bleek de positieve uitzondering. De AEX-index stond omstreeks 11.30 uur 0,9 procent lager op 414,26 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 649,20 punten terwijl de graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs tot 0,8 procent kwijtspeelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.