Politieschutters met machinepistool en scherfwerende helmen worden opgeleid in Ossendrecht

26 januari 2016 om 11:06
nl
De 150 nieuwe zwaarbewapende schutters van de politie worden opgeleid in Ossendrecht. Ze dragen behalve hun gewone dienstwapen een machinepistool.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

De politie maakte maandagavond bekend dat de schutters versneld worden opgeleid voor de bescherming van bijvoorbeeld winkelcentra, stations of andere openbare gelegenheden.
TerrorismeDat heeft de politie besloten naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk vorig jaar. "De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland, maar de aanslagen hebben de situatie veranderd. Daarom heeft de korpsleiding besloten dat er nog dit jaar honderdvijftig collega's moeten worden opgeleid", laat Peter van Pelt van de politie weten.
De politie had al driehonderd van deze specialistische schutters. Ze hoorden bij de ME maar gaan nu een zelfstandige Bewakingseenheid vormen.
Scherfwerende helmen en patroonhoudersAlle schutters van de Bewakingseenheid hebben onlangs een nieuw uniform en uitrusting gekregen. Ze dragen scherfwerende helmen en extra 'zware' kogelwerende vesten. Ook hebben ze beenplaten voor extra patroonhouders.
Het kan mensen natuurlijk afschrikken, zwaarbewapende agenten op straat. Volgens Jelle van Buuren van het Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme is het juist een goede keuze van de politie.
'Helft vindt station vol agenten geruststellend'"Bij de aanslagen in Parijs werd het leger ingezet, maar mensen associëren het leger altijd met oorlog. Dat geeft zeker geen veilig gevoel."
Toch kan het een dubbel gevoel opleveren vindt Van Buuren. "Het kan twee kanten opgaan. Uit onderzoek is gebleken dat een station vol politie bij de helft van de mensen een geruststellend gevoel gaf, terwijl de andere helft juist in paniek raakte omdat ze dachten dat er iets ernstigs aan de hand was."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.