Video

Boerenkiel en houdoe verplicht met carnaval: 'Geen bangmakerij in Oeteldonk'

26 januari 2016 om 11:35
nl
Wie dit jaar carnaval wilt vieren in Oeteldonk zal in een boerenkiel moeten verschijnen en elkaar begroeten met 'Houdoe'. Althans dat is te lezen in een brief van PvdA-fractievoorzitter Lisette van der Swaluw aan de Bossche gemeenteraad. "Maar," zo zegt ze zelf, "je moet dit lezen met een knipoog".
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Volgens de fractievoorzitter is deze brief namelijk een knipoog naar vragen die de Bossche Volkspartij eerder stelde over de veiligheid in Oeteldonk tijdens carnaval. Die partij maakte zelfs de vergelijking met Keulen. "Wij vinden dat ongepaste bangmakerij", vertelt Van der Swaluw. "Carnaval in Oeteldonk is juist een feest voor iedereen. Jong, oud, blank, zwart, arm of rijk, iedereen is welkom."
De BoerenkielIn de brief is te lezen dat Van der Swaluw het liefste ziet dat iedereen in boerenkiel naar Oeteldonk komt. "De boerenkiel is het symbool van gelijkheid en verbroedering, daarom dragen wij die hier", aldus de fractievoorzitter. Maar, volgens Van der Swaluw, is dit meer de boodschap die ze ermee wilt uitdragen. "Iedereen is gewoon welkom." Wees dus vooral niet bang als je in je cowboy- of indianenpak in Oeteldonk aankomt.
Kortom, de PvdA wil met deze brief alleen maar een boodschap uitdragen. "Begrijp wat carnaval voor feest is", vertelt ze. "De grootste traditie van het feest is, is dat niemand wordt uitgesloten, maar iedereen wordt ingesloten."
'Schandalig'De Bossche Volkspartij (BVP) vindt het schandalig dat de PvdA grappige vragen wil stellen aan een politiek instrument. "Wij stellen vragen over maatschappelijke problemen. Als je die vervolgens weglacht, ja dan ben je echt diep gezonken", vertelt fractievoorzitter Nol Roos.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.