Persoonsgegevens over uitkeringen en boetes onvoldoende beveiligd bij drie gemeenten

26 januari 2016 om 14:15
nl
Werkendam, Moerdijk en Baarle-Nassau beveiligen gevoelige persoonsgegevens over werk en inkomen onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek onder elf gemeenten door de Autoriteit Persoonsgegevens. Het gaat onder meer over informatie over uitkeringen of boetes.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

In het besloten systeem Suwinet staan gegevens over arbeidsverleden, opleiding, alimentatie, uitkering of boetes. Informatie waarvan je hoopt dat er zorgvuldig mee wordt omgesprongen en ze niet in verkeerde handen terechtkomt.
Om dat te voorkomen, zijn er allerlei beveiligingsnormen waar gemeenten aan moeten voldoen. De drie genoemde gemeenten schieten daarin op enkele punten tekort. De autoriteit noemt het onacceptabel dat niet alle gemeenten de zaken op orde hebben. "Als dit niet verandert, is het onvermijdelijk dat wij gaan optreden."
Overtredingen Baarle-Nassau en Werkendam dragen het beveiligingsplan volgens de onderzoekers onvoldoende uit binnen de organisatie. De mensen die toegang hebben tot het systeem worden onvoldoende gecontroleerd. Bovendien rapporteert in Werkendam het beveiligingshoofd niet aan het hoogste management.
In Moerdijk is er inmiddels een beveiligingshoofd aangesteld, maar van rapportages aan het college van burgemeester en wethouders heeft de autoriteit geen bewijzen gezien. Volgens de gemeente heeft de inspectie SZW inmiddels aangegeven dat bij de gemeente de zaken wel helemaal op orde zijn.
Gelukkig zijn er een hoop gemeenten die de zaak wel op orde hebben. Zo is bij de gemeente Eindhoven geen enkele overtreding geconstateerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.