ProRail legt vluchtelingen uit waarom ze niet op het spoor mogen fietsen of lopen

26 januari 2016 om 15:47
nl
Het lijkt zo vanzelfsprekend: niet lopen of fietsen direct naast of op de spoorlijn. Toch gebeurt het met enige regelmaat. Zeker de laatste tijd ziet ProRail dat er vooral veel vluchtelingen zijn die niet op de normale manier het spoor gebruiken. Zo waren er incidenten op het spoor bij Oss en Eindhoven.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

"In Oss fietste er een vluchteling naast het spoor", vertelt Anne Kodde van ProRail. "En over het spoor bij Eindhoven liepen meerdere vluchtelingen. Dat waren hele gevaarlijke situaties."
Vluchtelingen komen uit landen waar de situatie met treinen heel anders is dan in Nederland. "Zij zijn daarom onbekend met de hoge snelheid van onze treinen en kennen de regels bij overwegen niet."
Waarschuwen in opvangcentraReden voor de spoorbeheerder om samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers de vluchtelingen te informeren over de gevaren van het spoor. ProRail gaat de vluchtelingen waarschuwen met folders en posters, die in opvangcentra worden opgehangen.
Het is overigens niet duidelijk of er meer incidenten met vluchtelingen langs het spoor in onze provincie zijn geweest. "We houden het bij als een spoorloper. En dan is het niet altijd duidelijk of het om een vluchteling gaat", legt Kodde uit. "In de gevallen van Oss en Eindhoven waren het zeker vluchtelingen."
Sluiproute En niet alleen vluchtelingen lopen over het spoor, voegt ze er nog aan toe. "Ook jongeren of mensen die een sluiproute zoeken, doen het", vertelt Kodde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.